Αυτά τα τεστ αυτοδιάγνωσης σώζουν ζωές

Αυτά τα τεστ αυτοδιάγνωσης σας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για το σώμα σας και είναι αναγκαίο να γίνονται καθώς σ’ώσουν ζωές…

Μπορούν να γίνονται κάθε μερικούς μήνες και αν υπάρχει πρόβλημα σε κάποιο από αυτά, τότε να δείτε το γιατρό σας.

Τεστ 1: Το βάρος σας 

Μετρά πόσο καλά το σώμα σας προσαρμόζεται στις αλλαγές της θέσης, κάτι που μπορεί να σηματοδοτήσει μια σειρά από προβλήματα υγείας, τα οποία κυμαίνονται από αναιμία έως ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων.

Θα χρειαστείτε: Ένα χρονόμετρο.

Τι να κάνετε: Ξαπλώστε στο κρεβάτι ή στο πάτωμα και μείνετε εκεί για ένα λεπτό ή δύο. Στη συνέχεια, πατήστε το χρονόμετρο και σηκωθείτε όρθιοι χωρίς παύσεις.

Προσέξτε: Εάν νιώσετε ζάλη, σημειώστε το. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να σηκωθούν μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα και να αισθάνονται απόλυτα φυσιολογικά. Σε ένα υγιές άτομο, το σώμα αντιδρά στη μεταβολή της στάσης του σώματος με την άντληση του αίματος στο κεφάλι.

Προσοχή: Η ζάλη μπορεί να σημάνει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

Χαμηλή πίεση του αίματος
Παρενέργειες φαρμάκων. Διουρητικά, φάρμακα για τη νόσο του Parkinson, αντικαταθλιπτικά ή φάρμακα για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας.
Αφυδάτωση
Αναιμία
Αθηροσκλήρωση

Τεστ 1: Σκάλες

Βοηθά την αξιολόγηση των πνευμόνων και της καρδιακής λειτουργίας.

Θα χρειαστείτε: 8 έως 12 σκαλιά.

Τι να κάνετε: Ανεβείτε τα σκαλιά σε κανονικό ρυθμό, ενώ παράλληλα απαγγέλλετε έναν στίχο από το αγαπημένο σας τραγούδι.

Προσέξτε: Θα πρέπει να είστε σε θέση να μιλήσετε εύκολα, ενώ ανεβαίνετε τις σκάλες, χωρίς να υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή. Εάν δεν μπορείτε να συνεχίσετε να μιλάτε ή αισθάνεστε δυσφορία ή σφίξιμο στο στήθος σας ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής, δείτε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν.

Προσοχή: Αν το ανέβασμα σκαλοπατιών προκαλεί σωματικά προβλήματα, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι της σκλήρυνσης των αρτηριών (αρτηριοσκλήρωση) ή καρδιακής νόσου.

Τεστ 3: Τεστ ούρων

Βοηθά να αξιολογήσετε τη λειτουργία των νεφρών σας.

Θα χρειαστείτε: ένα διαφανές πλαστικό κύπελλο.

Τι να κάνετε: Στη μέση της ημέρας συλλέξτε ούρα στο κύπελλο. Καθ’ όλη την ημέρα, σημειώστε πόσο συχνά ουρείτε (περίπου 1 φορά κάθε 3 ώρες είναι το φυσιολογικό).

Προσέξτε: Τα ούρα θα πρέπει να διαυγή κίτρινα, όχι βαθύ κίτρινο, καφέ ή ροζ. Τα αποχρωματισμένα ούρα θα μπορούσαν να υποδεικνύουν αφυδάτωση, μη φυσιολογική νεφρική λειτουργία ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

Στη συνέχεια, μυρίστε τα ούρα. Θα πρέπει να έχουν μία ελαφρά οσμή ούρων (εκτός κι αν φάγατε πρόσφατα σπαράγγια).

Προσοχή: Αν και τα σκουρόχρωμα ούρα ή τα δύσοσμα θα μπορούσαν απλά να σημαίνουν ότι είστε αφυδατωμένοι, υπάρχουν πάρα πολλές άλλες δυνητικά σοβαρές αιτίες.

Μερικές από τις διαταραχές που μπορεί να επηρεάσουν τα ούρα

Λοίμωξη της ουροδόχου κύστης, η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση του χρώματος των ούρων και συχνή ούρηση.
Νεφρική νόσος, η οποία μπορεί να προκαλέσει μια δυσάρεστη οσμή.
Ο διαβήτης ή η υπερπλασία του προστάτη μπορεί να προκαλέσουν συχνή ούρηση.

Σε καμία περίπτωση η αυτοδιάγνωση δεν είναι υποκατάστατο της σχολαστικής κλινικής εξέτασης από τον γιατρό σας.