Αυγό: Το παρεξηγημένο τρόφιμο που τελικά δεν βλάπτει την καρδιά…

Για χρόνια, η καθημερινή κατανάλωση αυγών δεν φημιζόταν ως η καλύτερη συνήθεια για την υγεία. Νέα έρευνα ωστόσο, επισημαίνει πως μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα ένα αυγό την ημέρα, χωρίς φόβο για την υγεία της καρδιάς μας.

Σύμφωνα την Mahshid Dehghan, ερευνήτρια στο Population Health Research Institute (PHRI) του Πανεπιστημίου McMaster του Καναδά, η μέτρια πρόσληψη αυγών -περίπου ένα αυγό την ημέρα κατά μέσο όρο- δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων ούτε το ποσοστό θνησιμότητας, ακόμη και σε ασθενείς με ιστορικό καρδιοπάθειας ή διαβήτη.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα περισσότερων από 177.000 ανθρώπων, συγκεντρωμένα από τρεις μεγάλες, μακροπρόθεσμες διεθνείς μελέτες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Population Health Research Institute. Συγκεκριμένα, οι έρευνες αφορούσαν άτομα με διαφορετικό εισόδημα, που ζούσαν σε 50 χώρες από όλον τον κόσμο, καθιστώντας τα αποτελέσματα ευρέως εφαρμόσιμα.

Το μεγαλύτερο μέρος από το πληθυσμιακό δείγμα κατανάλωνε ένα ή και λιγότερο από ένα αυγό την ημέρα, θεωρώντας πως αυτή η ποσότητα είναι ασφαλής, κατά την επικεφαλής της έρευνας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, καμία συσχέτιση δεν προέκυψε μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της χοληστερόλης στο αίμα, ή άλλων παραγόντων απειλητικών για την υγεία, τόσο στους υγιείς συμμετέχοντες όσο και στους καρδιοπαθείς.

Η αποκατάσταση της φήμης του αυγού

Τα αυγά είναι μια φθηνή πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών αλλά, μέχρι σήμερα, οι περισσότερες οδηγίες συνιστούσαν τον περιορισμό της κατανάλωσής τους σε λιγότερα από τρία την εβδομάδα, λόγω ανησυχιών για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Όμως, όπως επεσήμανε ο ερευνητής και επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, Salim Yusuf, οι οδηγίες αυτές είχαν βασιστεί σε έρευνες με αντιφατικά ευρήματα, κυρίως λόγω του περιορισμένου πληθυσμιακά και εθνοτικά δείγματος.

Δύο Αμερικανοί ειδικοί σε ζητήματα διατροφής και καρδιακής υγείας, έρχονται να συμβάλουν στην αποκατάσταση της φήμης του αυγού.

Ο Δρ. Guy Mintz, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Heart Bass Sandra Atlas στη Νέας Υόρκης, και η Audrey Koltun, διαιτολόγος και παιδίατρος-ενδοκρινολόγος στο Cohen Children’s Medical Center στη Νέα Υόρκη, επεσήμαναν με τη σειρά τους πως οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν ένα αυγό την ημέρα χωρίς καρδιαγγειακές επιβαρύνσεις, και τόνισαν τη θρεπτική αξία του αυγού.

Σύμφωνα με την Δρ. Koltum, τα αυγά έχουν πράγματι υψηλά ποσοστά χοληστερόλης, αλλά παράλληλα είναι πολύ θρεπτικά. Το ασπράδι περιέχει το μεγαλύτερο μέρος καλής πρωτεΐνης του αυγού, ενώ ο κρόκος είναι πλούσιος σε σίδηρο, φώσφορο, λιποδιαλυτές βιταμίνες (όπως βιταμίνη D, βιταμίνες Β), καλά λιπαρά και λοιπά θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, είναι οικονομικά, δεν έχουν υποστεί επεξεργασία όπως προσθήκη σακχάρων ή χρωστικών.