Ασύρματη φόρτιση ενώ οδηγείτε..

Μέσα στο νέο έτος, οι οδηγοί αυτοκινήτων θα μπορούν να φορτίζουν την μπαταρία του κινητού τους τηλεφώνου χωρίς να χρησιμοποιούν καλώδιο. Απλώς θα ακουμπούν τη συσκευή τους σε μια ειδική πλάκα, σύμφωνα με το BBC.

Η φόρτιση θα γίνεται ασύρματα. Η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota σκοπεύει μέσα στο 2013 να κυκλοφορήσει το νέο της μοντέλο Avalon με ενσωματώμενο το νέο σύστημα, το οποίο ονομάζεται Qi (προφέρεται «τσι»). Όπως ανακοινώθηκε από την ιαπωνική φίρμα, το νέο αξεσουάρ θα διατίθεται με το «τεχνολογικό πακέτο» της έναντι 1.950 δολαρίων από την προσεχή άνοιξη.

Από την πλευρά της, η αμερικανική εταιρεία κατασκευής οχημάτων Chrysler ανακοίνωσε ότι προτίθεται και αυτή να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνολογία στο μοντέλο της Dodge Dart.

Η νέα τεχνολογία υποστηρίζεται αυτή τη στιγμή από 34 μοντέλα συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο, τα υπόλοιπα έξυπνα κινητά τηλέφωνα θα έχουν τη δυνατότητα να την προσθέσουν στο λογισμικό τους.

Το Qi λειτουργεί με μαγνητική επαγωγή, μεταφέροντας ενέργεια μέσω μαγνητικών πεδίων. Οι επαγωγικές πλάκες Qi έχουν τη δυνατότητα να φορτίσουν συσκευές των περισσότερων γνωστών εταιρειών κινητών τηλεφώνων.

Πέρα από τον τομέα των οχημάτων, οι επαγωγικές πλάκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για ασύρματη φόρτιση σε διάφορους χώρους. Για παράδειγμα, η ισραηλινή εταιρεία, Powermat Technologies, τοποθετεί πλακέτες φόρτισης σε καταστήματα Starbucks στις ΗΠΑ.