Αποτελέσματα 2013 παρουσιάζουν Τρ, Κύπρου και Ελληνική

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής συνεδριάζουν σήμερα για να εξετάσουν τα προκαταρτικά οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2013

Κατά τη συνεδρία του ΔΣ της Ελληνικής, θα εξεταστούν και θέματα τα οποία επηρεάζουν τη δομή του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Τα οικονομικά αποτελέσματα των δύο τραπεζών θα ανακοινωθούν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στον Τύπο.

Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα για το εννιάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, η Τράπεζα Κύπρου κατέγραψε ζημιές €1.947 εκατομμύρια (€1,8 δις στις 30 Ιουνίου), κάτι που αποδίδεται κυρίως στην νέα αύξηση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 48% του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, από 36% που ήταν στις 30 Ιουνίου, με βάση τη νέα Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας, ο δείκτης των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων και ο συνολικός δείκτης της κεφαλαιακής επάρκειας υποχώρησε στο 10,2% (€2,33 δις) και 10,5% αντίστοιχα σε σύγκριση με 10,5% (€2,47 δις) και 10,7% αντίστοιχα που ήταν στις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, μια επιδείνωση που αποδίδεται κυρίως στο μη επαναλαμβανόμενο κόστος για το Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου (€98 εκ.).

Εξάλλου, το ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας προέβη στις 12 Φεβρουαρίου σε αρνητική προειδοποίηση κέρδους για το 2013.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της η τράπεζα αναφέρει ότι “έχει σαφείς ενδείξεις να αναμένει ότι τα αποτελέσματα του οικονομικού έτους που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013 θα παρουσιάσουν σημαντική αρνητική απόκλιση από τα αποτελέσματα της περιόδου που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2013”.

Η αρνητική απόκλιση, σύμφωνα με την Ελληνική Τράπεζα, “είναι αποτέλεσμα του αρνητικού οικονομικού κλίματος, της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της συνεχιζόμενης μείωσης της αξίας των ακινήτων που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της χρέωσης για προβλέψεις για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων”.

 

Η Ελληνική Τράπεζα είχε ανακοινώσει ζημιά μετά τη φορολογία ύψους 87,2 εκατομμυρίων ευρώ για το εννιάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2013, περιλαμβανομένης της ζημιάς που προέκυψε από την πώληση του Δικτύου Καταστημάτων Ελλάδας, σε σύγκριση με κέρδος 220 χιλιάδων ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το κέρδος του ομίλου πριν τις προβλέψεις ανήλθε στα 89,6 εκ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 31%, σε σύγκριση με κέρδος 130,2 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι προβλέψεις για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων ανήλθαν στα 166,5 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 94,2 εκ. ευρώ από το αντίστοιχο ποσό του 2012, μη συμπεριλαμβανομένης της χρέωσης της Ελλάδας.