Απορρίφθηκε το αίτημα επείγουσας τροποποίησης του Νόμου περί συμμετοχής στον ΕΜΣ

Kατά τη σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών για την επείγουσα εξέταση και ψήφιση τροποποιήσεων επί του ψηφισθέντος στις 31 Μαΐου 2012 νόμου περί συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, νόμο που τέθηκε σε ισχύ την 27η Σεπτεμβρίου 2012 , απορρίφθηκε το αίτημα.

Σκοπός του κυβερνητικού αυτού νομοσχεδίου, το οποίο εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και ήδη προγραμματίσθηκε για συζήτηση την ερχόμενη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, είναι η τροποποίηση του ορισμού “Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας”, προκειμένου να περιγράφονται ορθότερα τα της λειτουργίας του.

Η ανάγκη των τροποποιήσεων αυτών προέκυψε κατόπιν παρατηρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του νόμου περί συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, παρατηρήσεις οι οποίες εστάλησαν στην Κυπριακή Δημοκρατία την 30ή Ιανουαρίου 2013 και τις οποίες η Κυβέρνηση κρίνει ορθές.

Οι παρατηρήσεις αναφέρονται στη μη καθολική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην πραγματοποίηση εμπεριστατωμένης ανάλυσης της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά μόνον στις περιπτώσεις όπου αυτό κρίνεται χρήσιμο και εφικτό.

Οι τροποποιήσεις προβλέπουν επίσης ότι δεν πρέπει κατ’ ανάγκην να ετοιμάζεται μακροοικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής, όταν μία χώρα αιτείται στήριξης από τον Μηχανισμό, αφού αυτό δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις.
Αλλάζει δε και συγκεκριμένη πρόνοια του νόμου, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι οι συνεισφορές των χωρών στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των υποχρεώσεων της κάθε χώρας στο δεσμευμένο και καταβλητέο κεφάλαιο του Μηχανισμού και όχι για υπολογισμό της μέγιστης βοήθειας, που θα δικαιούται η κάθε χώρα από τον Μηχανισμό.