Αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου έως το τέλος του 2012

Στα 9,3 δις ευρώ ανέρχονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα  να κάνει λόγο για αποπληρωμή σημαντικού μέρους των χρεών αυτών, έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Με βάση το σχέδιο που παρουσίασε  ο ίδιος, η συνολική εξόφληση των υποχρεώσεων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2013.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, “η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχει για την οικονομία η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων, η οποία πρέπει να γίνει γρήγορα, απλά και με διαφάνεια” και υποστήριξε πως με τη δόση που θα καταβληθεί στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση θα αποπληρώσει σημαντικό μέρος των ληξιπρόθεσμων αυτών οφειλών.

Αρχικά και μέ βάση το σχέδιο θα εξοφληθούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31/12/ 2011 και μόλις ολοκληρωθεί η αποπληρωμή αυτών τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εξόφληση των χρεών του 2012.

Προτεραιότητα θα δοθεί στην πληρωμή του εφάπαξ για 40.229 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί και που ανέρχεται σε 1,384 δισ. ευρώ, στις οφειλές προς τις φαρμακευτικές εταιρίες που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, καθώς και στις επιστροφές φόρων συνολικού ύψους 738 εκατ. ευρώ.