Προειδοποίηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας απο τον Γ.Γ του ΟΗΕ για το Μαλί

Με έκθεση του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπάν Κι-μούν εφιστά την προσοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας πριν προβεί σε έγκριση οποιασδήποτε στρατιωτικής επέμβασης στο βόρειο Μαλί, για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστών.

Στην έκθεση παρέθεσε τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει μια στρατιωτική επέμβαση τόσο σε επίπεδο ανθρωπιστικό όσο και πολιτικό, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και πιθανή καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για αποστέρηση της δυνατότητας εξασφάλισης μακροπρόθεσμης πολιτικής σταθερότητας.

“Γνωρίζω πολύ καλά ότι αν μια στρατιωτική επέμβαση στο βόρειο Μαλί, δεν είναι καλά σχεδιασμένη και εκτελεσμένη, θα μπορούσε να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κατάσταση, η οποία είναι ήδη εξαιρετικά εύθραυστη και επίσης, να προκαλέσει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, υποστηρίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

“Θα μπορούσε επίσης να καταστραφεί κάθε ευκαιρία για μια πολιτική λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων, η οποία παραμένει η μεγαλύτερη ελπίδα για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης σταθερότητας στο Μαλί”, συμπλήρωσε ο ίδιος.