Αποζημίωση 324.000 ευρώ στην οικογένεια του ήρωα Χαράλαμπου Πάλμα

Αποζημίωση στην οικογένεια του ήρωα Χαράλαμπου Πάλμα επιδίκασε το δικαστήριο της Λευκωσίας . Δέχτηκε τα επιχειρήματα της συζύγου και των δύο θυγατέρων του εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για πράξεις και παραλείψεις της που είχαν ως συνέπεια την παραβίαση των θεμελιωδών συνταγματικών ανθρώπινων δικαιωμάτων τους, με αποτέλεσμα να υποστούν τεράστια πνευματική ταλαιπωρία και ψυχική οδύνη λόγω της 26χρονης αβεβαιότητας και αμφιβολίας που είχαν να αντιμετωπίσουν για το φερόμενο ως «αγνοούμενο» σύζυγο και πατέρα.

Ο Χαράλαμπος Πάλμας υπηρετούσε ως έφεδρος στο 336 Τ.Π. στο φυλάκιο Παλλούκια στον Άγιο Παύλο (σήμερα γραμμή αντιπαράταξης).  Στις 15 Αυγούστου 1974 το φυλάκιο αποκόπηκε  από τον υπόλοιπο λόχο, μετά από μάχη. Έξι στρατιώτες παρέμειναν εκεί και πολεμούσαν μέχρι την άλλη μέρα το απόγευμα, όταν και παραδόθηκαν στους Τούρκους εισβολείς, αφού προφανώς δεν είχαν άλλα πυρομαχικά.

Οι σοροί των έξι βρέθηκαν το πρωί της 17ης Αυγούστου πίσω από το φυλάκιο. Χωρίς να μεταφερθούν στο νεκροτομείο, τάφηκαν ως «άγνωστοι» στο κοιμητήριο Λακατάμιας.

Ο Χαράλαμπος Πάλμας και οι έξι συστρατιώτες, έπεσαν ως ήρωες , η πατρίδα όμως δεν σεβάστηκε τη θυσία τους, δέχτηκε το δικαστήριο. Απέρριψε ως  λάθος τον ισχυρισμό της εναγόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας ότι ο χώρος στον οποίο βρέθηκε η σορός του Πάλμα δεν συνιστά τεκμήριο απόδοσης ευθυνών. Αντιθέτως, έκριναν οι δικαστές, συνιστά και τεκμήριο απόδοσης ευθυνών. Στην οικογένεια του ήρωα επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους 132.000 ευρώ για τη σύζυγο και 66.000 ευρώ και κάθε μία από τις κόρες του καθώς και 20.000 ευρώ -τιμωρητικές- ξεχωριστά για τη σύζυγο και τις δύο του κόρες.