Ελλάδα: Οι τραπεζίτες “συνασπίζονται” απέναντι στην κυβέρνηση

Σθεναρή αντίσταση για τη συμμετοχή στην επαναγορά ομολόγων από τους τραπεζίτες συναντά στην Αθήνα η κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά.

Σε σοβαρή διελκυστίνδα ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα πιστωτικά ιδρύματα εξελίσσεται η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων το οποίο η Αθήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει με διαδικασίες εξπρές προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης στις 13 Δεκεμβρίου. 

Η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών επαναβεβαίωσε τις διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στις δυο πλευρές: Τα πιστωτικά ιδρύματα τηρούν στάση αναμονής ενόψει των ανακοινώσεων από τον ΟΔΔΗΧ για τις προσφορές στην επαναγορά των ομολόγων και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών επαφίεται στον «πατριωτισμό» των κεντρικών τραπεζιτών προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία αλλά επιμένουν ότι υπάρχει και εναλλακτικό «Σχέδιο Β» το οποίο ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί από επίσημα χείλη. Η συνάντηση θα επαναληφθεί την προσεχή εβδομάδα, ωστόσο, ήδη στην Αθήνα κυκλοφορούν σενάρια περί «κοινής και σθεναρής αντίστασης» των τραπεζιτών απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης αν και άπαντες γνωρίζουν ότι η επαναγορά ομολόγων περιγράφεται ξεκάθαρα στην τελευταία απόφαση του Eurogroup ως βασικός όρος για τη μείωση του χρέους στα επίπεδα του 124% το 2020.

Οι τράπεζες κατέχουν ομόλογα της τάξης των 17 δις ευρώ και ήδη τα σενάρια για τις αντιπροτάσεις που έχουν γίνει δίνουν και παίρνουν αφού με το buyback η υπόθεση ανακεφαλαιοποίηση δείχνει να «θολώνει» ως προς τα τελικά αποτελέσματα που ευελπιστούν στην Αθήνα ότι θα έχει για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας. Άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με τα ταμεία και τους ιδιώτες –των οποίων τα στοιχεία βρίσκονται ήδη στα χέρια των αρχών από το προηγούμενο «κούρεμα».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κ. Σαμαράς επιμένει να δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία των πραγμάτων. Σε διεθνές επενδυτικό συνέδριο που γίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις επενδύσεις με τη συμμετοχή κορυφαίων επιχειρήσεων και funds από όλον τον κόσμο, η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Η τρόικα στο δεύτερο draft βγάζει κίτρινη κάρτα στην Αθήνα για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων καθώς οι δανειστές της Ελλάδας έχουν μείνει ακόμη στα… 50 δις που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τα γνωστά αποτελέσματα.

Σε μήνυμά του που μεταδόθηκε στο συνέδριο ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, υπεραμύνθηκε των σκληρών αποφάσεων που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνησή του και επεσήμανε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα χωρίς να παραβλέψει το «σημαντικό ρόλο» όπως είπε, της επιχειρηματικής κοινότητας των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη, μπορούμε να υπολογίζουμε όχι μόνο στους Ευρωπαίους εταίρους μας αλλά σε συμμάχους και φίλους όπως στην οικονομική και επιχειρηματική κοινότητα των ΗΠΑ» σημείωσε ο έλληνες Πρωθυπουργός.