Απειλείται η δημόσια υγεία λόγω των σκουπιδιών στην Τρίπολη

Δημόσιο κίνδυνο αποτελεί η σωρεία σκουπιδιών στους δρόμους της Τρίπολης, όπως δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους οι υγειονομικοί και επιστημονικοί φορείς της Αρκαδίας που ζητούν άμεση παρέμβαση από πλευράς δήμου και περιφέρειας, προκειμένου να απομακρυνθούν τα σκουπίδια από την πόλη, ενώ παράλληλα οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Σε κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν ο Ιατρικός, ο Φαρμακευτικός, ο Οδοντιατρικός, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αρκαδίας, το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Ορειβατών- Οικολόγων και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μαντινείας, μεταξύ άλλων επισημαίνουν, ότι «οι αιρετοί, βλέποντας το αδιέξοδο, που η αδράνειά τους δημιούργησε και οι οριακές αποφάσεις τους διόγκωσαν, άρχισαν να καταφεύγουν σε επικοινωνιακά παιχνίδια αλληλοσπαραγμού, αφήνοντας τους πολίτες εκτεθειμένους στο έλεος της βρώμας και του κινδύνου της υγείας τους».

Αναφέρουν δε, πως η κατάσταση κρίθηκε επικίνδυνη από το τμήμα Δημόσιας Υγείας και υπογραμμίζουν πως μετά από αυτό, θα περίμενε ο καθένας να ενεργοποιηθούν οι αιρετοί ενώ σημειώνουν, ότι «αντίθετα και προς μεγάλη απογοήτευση του κάθε πολίτη, οι αρμόδιοι φορείς κατέφυγαν σε παιχνίδια πολιτικών ελιγμών και επικοινωνιακά τερτίπια».

Οι φορείς αναφέρουν, ότι «αποφασίσαμε να προσφύγουμε σύσσωμοι στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης, στηρίζοντας τη μήνυση του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας, με την οποία αιτείται τη διερεύνηση τυχόν τέλεσης ποινικών αδικημάτων και την απόδοση ποινικών ευθυνών, για τα σκουπίδια και την έκθεση σε μέγιστο κίνδυνο της δημόσιας υγείας, αλλά και στον εισαγγελέα Περιβάλλοντος Αρείου Πάγου, ζητώντας να κινητοποιήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος όλο τον κρατικό μηχανισμό, για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος της δημόσιας υγείας ολόκληρης της πόλης και της γύρω περιοχής».

Επίσης καλούν τους πολίτες, «να κρατήσουν την ψυχραιμία τους, αλλά να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προσφύγουν όσοι επιθυμούν σε ανάλογες ενέργειες, για να πιεστεί η πολιτική ηγεσία να πράξει το καθήκον της» και προσθέτουν ότι, «είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο τον οποίο και παραβαίνουν και ο δήμαρχος αλλά και ο περιφερειάρχης, να βρουν άμεσα νόμιμο ΧΑΔΑ ή ΧΥΤΑ και να στείλουν τα σκουπίδια εκεί. Κι αυτό επιβάλλεται να γίνει άμεσα. Πριν θρηνήσουμε θύματα λοιμωδών νοσημάτων λόγω της εκτεταμένης μόλυνσης», επισημαίνουν.

Οι φορείς οργανώνονται προκειμένου να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας της επόμενες ημέρες στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ από τις 12.00 το μεσημέρι βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη για το θέμα αυτό στο υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλαφάτη και τη συμμετοχή του δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη καθώς και άλλων δημάρχων κι αυτοδιοικητικών παραγόντων της Πελοποννήσου.