Απέκρυπτε σκάνδαλο παιδεραστίας το BBC

Ενώπιον εξοργισμένων Βρετανών βουλευτών κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το μεγαλύτερο σκάνδαλο που σκιάζει την αξιοπιστία του BBC, o γενικός διευθυντής του Τζορτζ Εντγουίσλ.

Το  βρετανικό δίκτυο κατηγορείται ότι γνώριζε αλλά και απέκρυπτε την υπόθεση  παιδεραστίας με εμπλεκόμενο τον θρυλικό, όσο και εκκεντρικό πρώην παρουσιαστή του ,Τζίμι Σάβιλ.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε σε ντοκιμαντέρ ανταγωνιστικού βρετανικού καναλιού και η σκιά έπεσε βαριά στο BBC. Στο ντοκιμαντέρ ο Τζίμι Σάβιλ, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών τον Οκτώβριο του 2004, παρουσιαζόταν ως αμετανόητος παιδεραστής, ο οποίος είχε κακοποιήσει σεξουαλικά εκατοντάδες ανήλικα παιδιά, αγόρια και κορίτσια. Μάρτυρες φέρεται να κατέθεσαν ότι στα 40 χρόνια μίας κρυφής, σκοτεινής ζωής, ο Σάβιλ κακοποιούσε παιδιά στις εγκαταστάσεις του δικτύου, σε σχολεία και νοσοκομεία.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου πιστεύει ότι τα θύματα είναι πάνω από 200 και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πως το BBC γνώριζε εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, αλλά προτίμησε να αποκρύψει το αμαρτωλό παρελθόν και την ενοχή του Σάβιλ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απαίτησε εξηγήσεις από το BBC το οποίο εξαναγκάστηκε σε παραδοχή των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας τον αποτροπιασμό ενός ολόκληρου έθνους.