Απάντηση Υπουργείου εσωτερικών για την απέλαση αλλοδαπού

Το Υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι ο αλλοδαπός για τον οποίο γίνεται λόγος σε δημοσίευμα εφημερίδας, προσπάθησε να αυτοτραυματισθεί με πλαστικό μαχαίρι κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, με στόχο προφανώς την εκ νέου ακύρωση της απέλασής του,  προσθέτοντας ότι ο αλλοδαπός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, έτυχε περιποίησης, επέστρεψε στα κρατητήρια και τελικά επαναπατρίστηκε.

Το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε την ανακοίνωση σε σχέση με δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ, ημερ. 15/12/2013, με τίτλο «Απόπειρα αυτοκτονίας μετανάστη» και σε αυτήν αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός βρισκόταν στη Δημοκρατία από το 2001 και στο διάστημα της εδώ παραμονής του έχει δημιουργήσει ένα αρκετά βεβαρημένο ιστορικό.

Στην ανακοίνωση γίνεται εκτενής αναφορά στο ιστορικό του αλλοδαπού, όπως ότι εισήλθε ως τουρίστας το 2001 και μέχρι το 2005 παρέμενε παράνομα στην Κύπρο και στη συνέχεια υπέβαλε αίτηση για άσυλο σε τέσσερις γάμους που συνήψε, με Κύπρια υπήκοο, ο οποίος λύθηκε λίγους μήνες μετά την τέλεση του, χωρίς όμως να αποταθεί για άδεια παραμονής ως σύζυγος Κυπρίας υπηκόου, με υπήκοο Ρουμανίας, υπήκοο Βουλγαρίας και τέλος με πολιτογραφηθείσα Κύπρια.

Αναφέρεται, επίσης, ότι εναντίον του διερευνούνταν πληροφορίες για συμμετοχή σε κύκλωμα παράνομης απασχόλησης αλλοδαπών και ότι συνέχισε να παραμένει παράνομα μέχρι τις 14/10/12, όταν και συνελήφθηκε δυνάμει διαταγμάτων κράτησης και απέλασης.

Ο αλλοδαπός, προστίθεται, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο 4 φορές, τρεις για έκδοση προνομιακού εντάλματος habeas corpus και μία με προσφυγή και μονομερή αίτηση βάσει του άρθρου 146 του Συντάγματος κατά της έκδοσης διαταγμάτων για απέλαση του, στα πλαίσια της οποίας η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει στην απέλαση του μέχρι την εκδίκαση της κυρίως προσφυγής.

Στις 4/12/13 η προσφυγή στα πλαίσια της οποίας η Διευθύντρια είχε δεσμευθεί να μην προχωρήσει σε απέλαση απερρίφθη από το Ανώτατο Δικαστήριο λόγω μη εμφάνισης του αλλοδαπού αιτητή, “οπόταν με βάση το πιο πάνω ιστορικό, το οποίο καταδεικνύει το χαρακτήρα και τους σκοπούς του εν λόγω αλλοδαπού και λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που υπήρχαν για εμπλοκή του σε κύκλωμα εργοδότησης παράνομων αλλοδαπών, καθώς και το γεγονός ότι δεν υπήρξε επίκληση οποιουδήποτε λόγου ότι η οικογενειακή του ζωή μπορεί να διατηρηθεί αποκλειστικά στη Δημοκρατία και όχι στη χώρα καταγωγής είτε του ιδίου είτε της συζύγου του, η Διευθύντρια απέρριψε την αίτηση του για άδεια παραμονής και προέβη στην έκδοση νέων διαταγμάτων απέλασης / κράτησης εναντίον του”.

Είναι γεγονός, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, “ότι μετά τη σύλληψη του και αφού τον επισκέφθηκε ο δικηγόρος του, ο αλλοδαπός προσπάθησε να αυτοτραυματισθεί με πλαστικό μαχαίρι με στόχο προφανώς την εκ νέου ακύρωση της απέλασης. Αυτός μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου ο επί καθήκοντι ιατρός διαπίστωσε επιφανειακές εκδορές και αφού έτυχε της αναγκαίας περιποίησης επέστρεψε στα κρατητήρια και στη συνέχεια επαναπατρίστηκε στις 14/12/13».