Αν. ΚΕ: Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια τέθηκε επί τάπητος το θέμα των στρατευμάτων και της ασφάλειας

Η πρόταση του κ. Κοτζιά είναι εξελικτική πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με περισσότερη λεπτομέρεια και είναι σε πλήρη συνεννόηση με την Λευκωσία, ανέφερε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ.

Ερωτηθείς εάν η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας ταυτίζεται με εκείνη του κ. Κοτζιά, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι η πρόταση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών βρίσκει σύμφωνη την Λευκωσία, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει πλήρης συνεννόηση των Κυβερνήσεων Κύπρου-Ελλάδας. «Αν γνωρίζετε (και νομίζω έχει δημοσιευτεί), η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας προβλέπει ότι αμέσως μετά τη λύση αποχωρεί το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων και, στη συνέχεια, σε τακτό χρονικό διάστημα θα αποχωρήσει και το υπόλοιπο. Η πρόταση του κ. Κοτζιά μάς βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Είναι εξελικτική πρόταση του Προέδρου της Δημορκατίας με περισσότερη λεπτομέρεια και είναι σε πλήρη συνεννόηση με την Λευκωσία. Αυτή η πρόταση έχει κατατεθεί από ελληνικής πλευράς», υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε πως «συμφωνούμε απόλυτα ότι για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια τέθηκε επί τάπητος το θέμα των στρατευμάτων και της ασφάλειας που είναι ζωτικής σημασίας για τη δική μας πλευρά, όπως και το εδαφικό, το οποίο μας απασχολεί πάρα πολύ και βρίσκονται πλέον στο προσκήνιο. Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι στη Σύνοδο της Γενεύης έγιναν βήματα μπροστά σε σχέση με το Κυπριακό, αφού μπήκαν πλέον και τα έξι κεφάλαια στο τραπέζι των συνομιλιών. Βρίσκεται και η Τουρκία στο τραπέζι των συνομιλιών καθώς φέρει την ευθύνη για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού (πρόβλημα εισβολής, κατοχής, κλπ) ενώπιων της διεθνούς κοινότητας, κάτι που πέτυχε η δική μας πλευρά. Επομένως, συμφωνώ με τις εκτιμήσεις από ελλαδικής πλευράς».

Κληθείς να πει εάν η δική μας πλευρά κατέθεσε πρόταση, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι η μόνη πρόταση που κατατέθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών και στη Διάσκεψη της Γενεύης ήταν αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπενθύμισε δε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «κατέθεσε μια πρόταση και είναι βάσει αυτής της πρότασης που γίνεται η συζήτηση. Οι λεπτομέρειες της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων όπως την περιέγραψε ο κ. Κοτζιάς είναι μια πιο λεπτομερής πρόταση. Το δε νομικό καθεστώς των στρατευμάτων που θα αποχωρήσουν δεν θα είναι στο πλαίσιο των οποιωνδήποτε εγγυήσεων και δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε δυνατότητα παρέμβασης στο εσωτερικό της Κύπρου. Θα υπάρχει και πλήρης παρακολούθηση από διεθνείς οργανισμούς για να γίνει η διαδικασία σωστά».

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε όλοι στη συμπεριφορά/στάση της Τουρκίας σε αυτή τη Διάσκεψη, η οποία θα πρέπει να είναι εποικοδομητική. «Η δική μας πλευρά και η ελλαδική πλευρά προσήλθαν στη Διάσκεψη με όλη την πολιτική βούληση και θέληση να εξευρεθεί μια λύση, όπου να αισθάνονται ασφάλεια και οι δύο κοινότητες στο νησί. Δηλαδή η ασφάλεια της μιας να μην δημιουργεί ανασφάλεια στην άλλη πλευρά. Θεωρούμε ότι η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας την 1η του Δεκέμβρη τον δικαιώνει πλήρως. Όπως εκτιμά και η Αθήνα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τα μπρος σε σχέση με τις επιδιώξεις τις ελληνοκυπριακής πλευράς», κατέληξε.