Αντιδράσεις για τη φρικιαστική εκτέλεση στην Οκλαχόμα

Από τον Λευκό Οίκο και τον ΟΗΕ μέχρι τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταδικάζεται η διενέργεια της απόφασης για θανάτωση του Κλέιτον Λόκετ στην Οκλαχόμα, ο οποίος πέθανε από ανακοπή λίγη ώρα αφού η εκτέλεση-φρίκη κόπηκε στη μέση. Ανησυχίες για τη διαφάνεια της έρευνας που διατάχθηκε, ενώ η υπόθεση έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για τη θανατική ποινή στις ΗΠΑ.

Ενώπιον των εξελίξεων, ο διευθυντής των φυλακών της Οκλαχόμα Ρόμπερτ Πάτον ζήτησε το επ’ αόριστον πάγωμα όλων των εκτελέσεων μέχρι να αναθεωρηθεί εξ ολοκλήρου η διαδικασία που χρησιμοποιείται.

Ο 38χρονος Λόκετ, που είχε καταδικαστεί για το θάνατο μίας νεαρής κοπέλας, κατέληξε να αγκομαχεί σε αίθουσα εκτελέσεων στην Οκλαχόμα για αρκετή ώρα μέχρι να καταλήξει βασανιστικά από ανακοπή, παρά το ότι είχε διακοπεί η εκτέλεσή του.

Ανάμεσα στις καταδικαστικές ανακοινώσεις για το περιστατικό, αυτή που σίγουρα ξεχωρίζει έρχεται από τον Λευκό Οίκο: «Έχουμε ένα θεμελιώδες μέτρο σε αυτή τη χώρα, βάσει του οποίου ακόμη κι όταν δικαιολογείται η θανατική ποινή, εκτελείται ανθρώπινα, και όλοι αναγνωρίζουμε ότι αυτό δεν έγινε στην προκειμένη περίπτωση» σχολίασε ο εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε τη σκληρότητα της εκτέλεσης και ζήτησε να ισχύσει άμεσα μορατόριουμ στις εκτελέσεις.
«Ο πόνος του Κλέιτον Λόκετ στη διάρκεια της εκτέλεσής του (…) θα μπορούσε να αποτελεί σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Ρούπερτ Κόλβιλ, σημειώνοντας ότι είναι επίσης αντίθετη στην 8η τροπολογία του συντάγματος των ΗΠΑ που απαγορεύει τις απάνθρωπες και τις ασυνήθιστες τιμωρίες.

Ο Κόλβιλ κατήγγειλε ότι «ο παρατεταμένος θάνατος του Κλέιτον Λόκετ αποτελεί τη δεύτερη περίπτωση προφανούς ακραίου πόνου που προκλήθηκε από τη δυσλειτουργία του συστήματος θανάσιμων ενέσεων το 2014 στις ΗΠΑ».

Στις 16 Ιανουαρίου εκτελέστηκε στο Οχάιο των ΗΠΑ ο Ντένις Μαγκουάιρ με ένα μείγμα φαρμάκων το οποίο επίσης δεν είχε ποτέ δοκιμαστεί στις ΗΠΑ. Ο θανατοποινίτης φαινόταν να πνίγεται και να αντιστέκεται για μεγαλύτερο διάστημα από το συνηθισμένο. Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες, επρόκειτο για την πιο αργή εκτέλεση από το 1999 οπότε το Οχάιο θέσπισε την εσχάτη των ποινών.

Το Λονδίνο επανέλαβε με την ευκαιρία ότι αντιτίθεται στη θανατική ποινή, επειδή υπονομεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «καταδικάζει την εκτέλεση του Κλέιτον Λόκετ στην Οκλαχόμα και καλεί τις αρχές της πολιτείας να προχωρήσουν σε ‘μορατόριουμ’ των εκτελέσεων, με τελικό στόχο την κατάργηση της θανατικής ποινής».