Αντίθετες στη μείωση του προυπολογισμού της ΕΕ, οι χώρες του νότου και η Γαλλία

Συνεχίζονται οι διαφωνίες στους κόλπους της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής αύριο και την Παρασκευή όπου θα συζητηθεί το ζήτημα του προϋπολογισμού της Ένωσης για τα έτη 2014-2020. Η θέση που προσπαθεί να επιβάλλει η Βρετανία για μείωση κατά 80 δις ευρώ του προϋπολογισμού για την 7ετία, βρίσκει αντίθετες την Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο υποστήριξε, πως αν μειωθεί ο προϋπολογισμός για το 2014-2020 θα συρρικνωθεί και  το ποσό χρηματοδότησης για τα κράτη που χρειάζονται ενίσχυση, πριν αυτά δημιουργήσουν σχέδια ανάπτυξης.

«Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που θα βοηθά την ανταγωνιστικότητα των χωρών που κάνουν μεγάλες προσπάθειες να την ανακτήσουν και διαφωνούμε με τις προτάσεις που έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, οι οποίες είναι  απαράδεκτες» δήλωσε ο Κοέλιο στο Κοινοβούλιο.

Συμπλήρωσε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είναι κατά 80 δισ.ευρώ υψηλότερη από το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ, είναι καταλληλότερη.