ΑνΚΕ: Στο Κραν Μοντανά είχαμε όλη τη διεθνή κοινότητα με το μέρος μας

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ:

Σφάλλουν όσοι ισχυρίζονται ότι το άτυπο έγγραφο Γκουτέρες για το θέμα της παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης, καταργούσε τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα, σχολίασε σε δηλώσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα του Ραδιοφώνου ΡΙΚ και στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο», ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βικτωρας Παπαδοπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε εξάλλου ότι μόλις ο ΓΓ ΟΗΕ επέδωσε το έγγραφο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ρώτησε εάν αυτό συγκαταλέγεται στο έγγραφο που αφορά στην αντικατάσταση των εγγυήσεων και η ξεκάθαρη απάντηση του ΓΓ Γκουτέρες ήταν ότι τα δύο ζητήματα δεν συνδέονται.

Το πλήρες κείμενο των ερωτωαπαντήσεων ακολουθεί:

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του κ. Τσιελεπή;

Απάντηση: Πράγματι, στο Κραν Μοντανά είχαμε όλη τη διεθνή κοινότητα με το μέρος μας. Πράγματι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τις κινήσεις του στο διεθνές πεδίο και με την εξωτερική πολιτική που άσκησε και με την προώθηση του Κυπριακού σε κάθε ευκαιρία που υπήρχε, κατάφερε να πείσει τη διεθνή κοινότητα για τον σκληρό πυρήνα, δηλ. ασφάλεια, εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα, στρατός κλπ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατάφερε να πείσει τον Γενικό-Γραμματέα του ΟΗΕ να υιοθετήσει τη θέση ότι πρέπει να καταργηθούν τα επεμβατικά δικαιώματα, να αποχωρήσει μεγάλο μέρος των τουρκικών στρατευμάτων και να παραμείνει μόνο ένα άγημα. Όταν ο ΓΓ ΟΗΕ επέδωσε το άτυπο έγγραφο κατά το δείπνο, η πρώτη αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν φυσιολογική: ρώτησε τον ΓΓ ΟΗΕ αν αυτό το έγγραφο συγκαταλέγεται στην όλη διαδικασία για αντικατάσταση των συνθηκών εγγύησης και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Ο ΓΓ ΟΗΕ απάντησε ότι τα δύο θέματα δεν συνδέονται.

Ο ΓΓ ΟΗΕ είπε ότι χρειάζεται, μετά τη λύση, ένας μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης της λύσης, στον οποίο να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο τα Ηνωμένα Έθνη. Επομένως, εκείνο το άτυπο έγγραφο δεν υπονοούσε κάτι τέτοιο αλλά ήταν και ξεκάθαρο από την ερώτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και την απάντηση του ΓΓ ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αποδείξει στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ότι αυτή ήταν η θέση του ΓΓ ΟΗΕ, ο οποίος έδωσε το έγγραφο. Όσοι λοιπόν ισχυρίζονται ότι αυτό το άτυπο έγγραφο καταργούσε τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα και ότι τάχα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν άρπαξε την ευκαιρία νομίζω κάνουν μεγάλο λάθος.

Ερώτηση: Και γιατί λοιπόν δεν συζητήθηκε ποτέ αυτό το έγγραφο;

Απάντηση: Το έχουμε πει αρκετές φορές. Το έγγραφο δόθηκε μια ώρα μετά που ξεκίνησε το δείπνο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το έστειλε στα στελέχη της ομάδας στήριξης του διαπραγματευτή που ασχολούνταν ειδικά μ’ αυτό το θέμα και κατατέθηκαν παρατηρήσεις.

Ο λόγος που δεν συζητήθηκε ήταν διότι η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το κύριο θέμα: κατάργηση εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, αποχώρηση στρατού. Αυτό θα έπρεπε πρώτα να λυθεί και μετά να συζητηθεί η εφαρμογή της λύσης. Διαφορετικά, θα ήταν σαν να βάζεις την άμαξα μπροστά από τα άλογα.

Ερώτηση: Μήπως είχαμε ενώπιών μας την ευκαιρία για κατάργηση εγγυήσεων /στρατευμάτων και τη χάσαμε;

Απάντηση: Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα με το ΑΚΕΛ. Κλείνουν τα αυτιά τους και δεν θέλουν να ακούσουν ούτε τους Τούρκους αξιωματούχους ούτε την τουρκοκυπριακή ηγεσία, οι οποίοι, πριν και μετά το δείπνο, επαναλάμβαναν μονότονα και στεντόρεια ότι η Τουρκία δεν είχε διάθεση να αποδεχτεί, είτε στο δείπνο εκείνο το βράδυ είτε στο Κραν Μοντανά, τερματισμό των επεμβατικών δικαιωμάτων και ρήτρα παραμονής στρατού.

Ήθελαν να παραμείνουν και τα εγγυητικά /επεμβατικά δικαιώματα με δυνατότητα επανεξέτασης σε 15 χρόνια (δηλαδή, ούτε καν τερματισμό) και εσαεί παραμονή στρατού. Αυτό το επαναλαμβάνουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δυστυχώς, οι φίλοι του ΑΚΕΛ επιλέγουν να μην ακούσουν τις θέσεις που επαναλαμβάνουν οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία.

Όταν ο ΓΓ ΟΗΕ προσπάθησε να διατυπώσει στο χαρτί ίσως αυτό που αντιλήφθηκε από τον κ. Τσαβούσογλου, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι δεν ανέφερε ποτέ κάτι τέτοιο και έτσι ο ΓΓ ΟΗΕ αναγκάστηκε να πει ότι δεν έχει κατανοήσει σωστά τις θέσεις.

Aυτά τα πράγματα είναι γνωστά και αναρωτιέμαι αν σε ένα προεκλογικό τοπίο με αυτή τη συμπεριφορά κάνουμε καλό στον τόπο. Οι εκλογές κάποια μέρα θα τελειώσουν και πολύ σύντομα, τον Φεβρουάριο, η επόμενη κυβέρνηση του τόπου θα πρέπει να διαχειριστεί το Κυπριακό. Η ζημιά όμως μένει όταν αμφισβητείται η πρόθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ερώτηση: Πιστεύετε, δηλαδή, ότι αυτά που λέει ο κ. Τσιελεπής είναι λόγω του προεκλογικού κλίματος;

Απάντηση: Όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες της ρητορικής του ΑΚΕΛ το τελευταίο διάστημα. Όλο το προηγούμενο διάστημα στην πορεία των συνομιλιών –ας είμαστε σωστοί και δίκαιοι-, το ΑΚΕΛ στήριξε την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας σε όλη αυτή τη διαδικασία. Όταν διαφάνηκε το αδιέξοδο, ο καθένας μπήκε σε μια προεκλογική διάταξη και το ΑΚΕΛ θα έπρεπε να διαφοροποιηθεί.

Ερώτηση: Αυτή τη στιγμή τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προβεί σε ίσο καταλογισμό ευθυνών;

Απάντηση: Η τούρκικη πλευρά λέει δημόσια ότι δεν είναι έτοιμη να πάει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς είχαμε προβεί σε εισηγήσεις στον ΓΓ ΟΗΕ (στην 20λεπτη συνάντηση που είχαμε και ήταν αρκετά προετοιμασμένη). Αν η Τουρκία είναι έτοιμη να αποδεχτεί το πλαίσιο Γκουτέρες –για να μην έχουμε τα ίδια που είχαμε στο Κραν Μοντάνα-, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει στον ΓΓ ΟΗΕ ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών. Νομίζω ότι αυτές είναι οι προϋποθέσεις για επιτυχία.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να επιβάλει δασμούς ως αντίποινο για την απαγόρευση που επέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία για τουρίστες που θα διαμένουν σε περιουσίες Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα;

Απάντηση: Η πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος να επιβάλει αυτούς τους δασμούς υπήρχε πριν από την έκδοση της σχετικής απόφασης του Υπουργείου Εξωτερικών. Το γνωρίζαμε έγκαιρα και είχαμε προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό το θέμα συμπεριλήφθηκε, εξάλλου, και στα θέματα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε γραπτώς στον ΓΓ ΟΗΕ.

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν αντέδρασαν στην απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών, εξάλλου η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κανόνες, νόμους και νομοθεσίες που δεν μπορούμε να παραβιάζουμε.