Ανησυχεί για το μέλλον της Ευρωζώνης ο Κινέζος υπ. Οικονομικών

“Πραγματικά είμαι πολύ ανήσυχος για την Ευρώπη. Ανησυχώ για το εάν και κατά πόσον μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα τα επόμενα 10 χρόνια”, δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Κίνας Λου Τζιουέι εκφράζοντας την αβεβαιότητά του για το αν η ΕΕ μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση χρέους, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι αυτό θα περιπλέξει την προσπάθεια μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων του Πεκίνου.

“Οι δαπάνες μας στον προϋπολογισμό μεγεθύνονται πολύ γρήγορα, ενώ εκτιμώ ότι τα δημοσιονομικά έσοδα θα καταγράφουν μονοψήφιο ρυθμό αύξησης στο μέλλον. . . Αντιμετωπίζουμε σημαντικές εσωτερικές πιέσεις. Όταν το εξωτερικό περιβάλλον βελτιωθεί, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε δημοσιονομική ισορροπία αφού προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις για αρκετά χρόνια”, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών.

Ο Λου, ο οποίος ήταν επικεφαλής της China Investment Corp, μιας επενδυτικής επιχείρησης με πόρους αξίας 482 δισεκ. δολαρίων, έχει επισημάνει ότι η αύξηση των κρατικών δαπανών και η εξασθένιση της ζήτησης σε διεθνές επίπεδο αυξάνει το δημόσιο έλλειμμα.