Ανησυχία ΝΑΤΟ για κινεζικά συστήματα αεράμυνας στην Τουρκία

Προβληματισμένοι φέρονται οι νατοϊκοί σύμμαχοι της Τουρκίας από την απόφαση της Άγκυρας να επιλέξει συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς από την Κίνα, καθώς δεν θεωρούνται συμβατά με το νατοϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο έχει αναπτυχθεί στο τουρκικό έδαφος.

«Πρόκειται για μια επιλογή που θα προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης από χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ. «Η Τουρκία διατηρεί κάθε δικαίωμα να επιλέξει το δικό της εναέριο αμυντικό σύστημα, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι τη λογική της επιλογής της για ένα κινεζικό σύστημα, το οποίο θα στερείται κάθε δυνατότητα διαλειτουργικότητας με τις υπάρχουσες δομές των συστημάτων του NATO».

Όπως αναφέρει η αγγλόφωνη Χουριέτ, σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκου γραφειοκράτη από το χώρο της άμυνας, από τις τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις που επεξεργάζεται η Τουρκία για την κατασκευή προηγμένων συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς προκρίνεται η κινεζική πρόταση λόγω ικανοποιητικής τεχνολογίας, δυνατότητας μεταφοράς τεχνολογίας και συγκριτικά χαμηλότερου κόστους σε σχέση με τις λοιπές εναλλακτικές. Εκκρεμεί ωστόσο η τελική έγκριση του Υπουργού Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ και του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

Στις πολιτικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ανάπτυξη ενός κινεζικού συστήματος αεράμυνας για την προστασία του τουρκικού εναέριου χώρου, αναφέρθηκε ξένος Ακόλουθος Άμυνας στην Άγκυρα. «Αδυνατώ να προβλέψω το πώς η Κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αντιδράσει σε αυτή την επιλογή της Τουρκίας. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ωστόσο ότι η ενσωμάτωση ενός κινεζικού ή σινοτουρκικού συστήματος αεράμυνας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να θεωρηθεί καλή ιδέα» σχολίασε Αμερικανός διπλωμάτης.

Στρατιωτικές πηγές της Τουρκίας παραδέχονται ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τους Τούρκους υπεύθυνους στρατιωτικών συμβάσεων σχετικά με τις δυσκολίες επίτευξης διαλειτουργικότητας, στην περίπτωση που η Τουρκία καταλήξει σε συστήματα από την Κίνα ή τη Ρωσία.

Περίπου το μισό δίκτυο των ραντάρ της Τουρκίας έχει καταβληθεί από το ΝΑΤΟ και αποτελεί μέρος του Air Environment Defense Ground του Οργανισμού. «Η Τουρκία μπορεί πάντα να αποφασίσει να χτίσει ένα αυτόνομο σύστημα, αλλά αυτή η επιλογή της μεταφράζεται σε απώλεια του μισού δικτύου ραντάρ», σχολίασε αμυντικός αναλυτής.