Ανησυχία εξέφρασε το ΕΚ για την υπερβολική χρήση βίας της αστυνομίας στην Τουρκία

Με Ψήφισμα μη νομοθετικού χαρακτήρα σχετικά με την Τουρκία, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου  περιορίσθηκε να εκφράσει μόνον την ανησυχία της, για τη δυσανάλογη και υπερβολική χρήση βίας με την οποία αντέδρασε η τουρκική αστυνομία στις ειρηνικές και νόμιμες διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.

Με το Ψήφισμα προειδοποείται η κυβέρνηση Ερντογάν να μη λάβει σκληρά μέτρα εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών και να υιοθετήσει ενωτική και διαλλακτική στάση.

Με το Ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι απαιτείται η προσαγωγή ενώπιον της δικαιοσύνης όσων ευθύνονται για τη χρήση βίας, η απελευθέρωση των ειρηνικών διαδηλωτών που κρατούνται και η αποζημίωση των θυμάτων.

Χαιρετίζεται ακόμη η μετριοπαθής αντίδραση του προέδρου Γκιουλ και τη συγγνώμη που απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρίντς, ωστόσο αποδοκιμάζεται η απροθυμία της τουρκικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Ερντογάν να λάβουν μέτρα συμφιλίωσης, να ζητήσουν συγγνώμη και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τις αντιδράσεις τμήματος του τουρκικού πληθυσμού.

Στο Ψήφισμα αναφέρεται ακόμη ότι, οι διαδηλωτές αισθάνονται όλο και περισσότερο την έλλειψη εκπροσώπησης των μειονοτήτων, ενώ παρατηρείται μία αυξανόμενη δυσαρέσκεια σε τμήματα του τουρκικού πληθυσμού όσον αφορά την ρύθμιση του τρόπου ζωής, αναφέρει το εγκριθέν κείμενο. Τονίζεται δε ότι σε μια πλουραλιστική δημοκρατία χωρίς αποκλεισμούς θα πρέπει να εξασφαλίζεται η εκπροσώπηση όλων των πολιτών, και ότι η πλειοψηφία έχει την ευθύνη να φροντίζει για τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ιδιαίτερα, πάντως, στο Ψήφισμα, εκφράζεται η ανησυχία του ΕυρωπαΪκού Κοινοβουλίου  για την επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, για ορισμένα περιστατικά λογοκρισίας και για την αυξανόμενη αυτολογοκρισία που παρατηρείται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τα κύρια μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας παρέμειναν σιωπηλά όσον αφορά τις διαδηλώσεις ενώ πραγματοποιήθηκαν και συλλήψεις χρηστών του Twitter. Η ύπαρξη ανεξάρτητου Τύπου είναι ζωτικής σημασίας για μια δημοκρατική κοινωνία, υποστήριξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.