Κ.Α: Αντιδρούν οι συντεχνίες για τη μη καταβολή αποζημιώσεων

Ενημερώθηκαν  σήμερα οι συντεχνίες  από το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών ότι αδυνατούν να δώσουν τις χαριστικές αποζημιώσεις στους υπαλλήλους που θα βγουν με πλεονάζον, όπως συμφωνήθηκε με την Κυβέρνηση πριν από δύο μήνες,  γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συντεχνιών ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ και ΣΥΝΥΚΑ – ΣΕΚ και αντίθετα, την σύμφωνη γνώμη της Παγκύπριας Συντεχνίας Πιλότων.

Σε ανακοίνωσή τους οι Κυπριακές Αερογραμμές αναφέρουν ότι «οι πλεονασμοί αυτοί θα αποφέρουν στην εταιρεία  μηνιαίες  εξοικονομήσεις της τάξεως των 2 εκατομμυρίων ευρώ και θα ολοκληρωθούν σε δύο φάσεις».

Στους υπαλλήλους που θα πλεονάσουν τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη φάση θα καταβληθούν πλήρως τα ποσά που δικαιούνται σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ταμείου Προνοίας των Υπαλλήλων Κυπριακών Αερογραμμών, και οποιαδήποτε άλλα δικαιώματά  τους που απορρέουν από την κείμενη νομοθεσία».

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου δήλωσε πως «μπροστά σε αυτά τα διλλήματα το Συνδικαλιστικό Κίνημα θα προχωρήσει σε σύγκληση των σωμάτων του γιατί θεωρούμε ότι ήταν ένας εκβιασμός της Κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους αυτή η συμπεριφορά και ιδιαίτερα η αναίρεση της συμφωνίας που έχει κάνει και μάλιστα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι « οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή από του να σκεφτούν όλα τα νόμιμα μέτρα προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία Κυβέρνησης και Συνδικαλιστικού Κινήματος και οι δυναμικές κινητοποιήσεις είναι μέσα στα πλαίσια της συζήτησης για να εφαρμοστεί η συμφωνία την οποία η Κυβέρνηση αθετεί εκβιάζοντας την εταιρεία να προχωρήσει σε πλεονασμούς χωρίς να δοθούν οποιεσδήποτε αποζημιώσεις».

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως «το πρώτο πράγμα που μας είπε, ο Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών είναι ότι η Κυβέρνηση έχει αναιρέσει την συμφωνία που έχει κάνει με τις συντεχνίες στις 12 Απριλίου 2013 για καταβολή αποζημιώσεων στους εργαζομένους που θα πλεονάσουν και οι οποίες θα αρχίσουν από την 1/1/2014 και δεύτερον ότι με επιστολή του Υπουργού Οικονομικών προς το ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών, το καλεί να προχωρήσει άμεσα σε πλεονασμούς προκειμένου η Κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει την εταιρεία για να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΥΝΥΚΑ – ΣΕΚ Μάριος Διονυσίου είπε ότι «ενημερωθήκαμε από τον Πρόεδρο του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών για το τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις του προσωπικού και γενικά μας ενημέρωσε ότι δεν θα υπάρχουν αποζημιώσεις πέραν από το Ταμείο Προνοίας που είναι συμβατική υποχρέωση της εταιρείας να το δώσει καθώς και το πλεονάζον».

Ο κ. Διονυσίου είπε ότι «οι χαριστικές αποζημιώσεις, μας το είπε ξεκάθαρα, ο Πρόεδρος της ότι αδυνατεί η εταιρεία των ΚΑ να τις πληρώσει».

«Εμείς διαφωνούμε κάθετα γιατί ό,τι συμφωνήθηκε πριν από δύο μήνες ήταν με την ίδια Κυβέρνηση και τους ίδιους Υπουργούς και μας λένε ότι τώρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί», είπε ο κ. Διονυσίου και καταλήγοντας ανέφερε ότι «θα συνέλθουν το απόγευμα τα συλλογικά όργανα της ΣΕΚ για να πάρουν αποφάσεις».

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΠΙ Χρύσανθος Χατζηχρυσάνθου δήλωσε πως «είναι λυπηρό ότι ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων θα απολέσει τις θέσεις εργασίας του αλλά η εταιρεία προχωρεί στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης έτσι ώστε να μπορέσει η εταιρεία να εξυγιανθεί και να ανακάμψει και να είναι μια βιώσιμη και κερδοφόρα επιχείρηση».

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου είπε πως «έπρεπε η συμφωνία να είναι πιο ξεκάθαρη για το ποιος θα δώσει τις αποζημιώσεις και οι συντεχνίες θα προσπαθήσουν να υλοποιήσουν αυτή την συμφωνία με την Κυβέρνηση».

«Εμείς είμαστε ικανοποιημένοι από την εξέλιξη την σημαντική, ότι ο πλεονασμός του προσωπικού το οποίο έπρεπε να αποχωρήσει από την εταιρεία εδώ και έξι μήνες επιτέλους θα αρχίσει να υλοποιείται και γίνεται εξοικονόμηση της τάξης των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως», είπε ο ΓΓ της ΠΑΣΥΠΙ.