Αναγκαίο για την Κύπρο το Επενδυτικό Πρόγραμ

Διαβάζω και ακούω από πολλούς ότι το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα πρέπει να διακοπεί και διερωτώμαι αν αυτοί οι άνθρωποι πραγματικά ζουν σε αυτό το νησί ή αν απλώς ήρθαν για τουρισμό λίγες μέρες.

Αλήθεια, τόσο λίγο βιώνουν τις μέρες της οικονομικής κρίσης; Και δεν αναφέρομαι μόνο για τον Μάρτιο του 2013 που κορυφώθηκε το πρόβλημα. Μιλώ για τα τελευταία ένδεκα τουλάχιστον χρόνια. Γιατί, δυστυχώς, ναι, οι μέρες της οικονομικής κρίσης δεν τέλειωσαν ακόμα. Και αυτό είναι επιστημονική διαπίστωση και όχι συζήτηση σε πηγαδάκι μιας παρέας αδαών.

Οι λόγοι που υποχρέωσαν την Κύπρο να εφαρμόσει «Επενδυτικό Πρόγραμμα», στα πλαίσια μέτρων ενθάρρυνσης άμεσων ξένων επενδύσεων και προσέλκυσης φυσικών προσώπων υψηλής εισοδηματικής στάθμης για εγκατάσταση και δραστηριοποίηση στο νησί, δεν έχουν εκλείψει. Η ημέρα που η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί να αναφέρεται σε σταθερή και υγιή οικονομία είναι ακόμα μακριά. Η κατάσταση στην οποία μπορούμε να αναφερόμαστε σήμερα είναι βελτίωση του οικονομικού κλίματος, βελτίωση των δεικτών της ανεργίας και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μεγάλου μέρους του πληθυσμού, σε σχέση με πριν έξι ή επτά χρόνια.

Ας μην πολεμούμε τους εαυτούς μας. Και ας μην αποπροσανατολίζουμε τους πολίτες για πολιτικές σκοπιμότητες. Με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το 23,9% του πληθυσμού ή 205.900 άτομα βρίσκονταν σε Κίνδυνο Φτώχιας ή σε Κοινωνικό Αποκλεισμό στην Κύπρο (αποτελέσματα έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης 2018, με οικονομικό έτος αναφοράς το 2017, με τον δείκτη να συνεχίζει την πτωτική πορεία του από το 2016).

Ναι, έχουμε ακόμα οικονομική κρίση. Και πρέπει να προσηλωθούμε στις μεθόδους που μας βοήθησαν να βελτιώσουμε την κατάσταση και στις μεθόδους που θα μας βοηθήσουν να βγούμε από την κρίση. Μετά και τη δεινή οικονομική θέση που περιήλθε η Κύπρος με την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και το πρόγραμμα οικονομικής αναπροσαρμογής που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2013, η κυπριακή κυβέρνηση εφάρμοσε τρόπους ώστε να μην καταρρεύσει εντελώς η οικονομία. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων ήταν και θα είναι μία σωστή μέθοδος εξόδου από την κρίση και σταθεροποίησης της οικονομίας του τόπου. Και το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, είναι αποδεδειγμένα επιτυχημένο στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι 20 τουλάχιστον χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζουν Επενδυτικά Προγράμματα.  Με τις αναπροσαρμογές που έγιναν φέτος, οι πρόνοιες του κυπριακού Προγράμματος δεν διαφέρουν πλέον από αυτές ανταγωνιστικών προγραμμάτων άλλων ευρωπαϊκών κρατών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Μάλτα.

Στην Κύπρο το Πρόγραμμα πολιτογραφήσεων προσέφερε νέα χρηματοδότηση στην οικονομία τη στιγμή που οι τράπεζες αδυνατούσαν να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα.

Βάσει πρόσφατης μελέτης του Υπουργείου Οικονομικών, το Πρόγραμμα συνείσφερε στη σταθεροποίηση του κλάδου των ακινήτων όταν αυτός κατέγραφε αρνητικούς ρυθμούς μεγέθυνσης και ψηλή ανεργία. Μεταξύ 2016 και 2018, οι επενδύσεις για αξιοποίηση του Προγράμματος άνοιξαν 2,000 θέσεις εργασίας αυξάνοντας την απασχόληση του τομέα κατά 8%. Πολύ σωστά κατά το 2019, το Υπουργικό Συμβούλιο, στα πλαίσια των προσπαθειών για περαιτέρω βελτίωση του Προγράμματος, έθεσε νέα κριτήρια και όρους με βάση τα οποία μπορούν μη Κύπριοι επιχειρηματίες/ επενδυτές, καθώς και τα μέλη οικογένειας τους, να υποβάλλουν αιτήσεις στη βάση των διατάξεων του Προγράμματος.

Ακόμα και οι απλοί πολίτες, σε πρόσφατη έρευνα της Pulse Market Research, δήλωσαν κατά 79% υπέρ των ξένων επενδύσεων και κατά 52% υπέρ του Επενδυτικού Προγράμματος. Στατιστικά, καταγράφεται ότι την περίοδο 2016-2019 η συνολική συμβολή του Προγράμματος στην ανάπτυξη ανέρχεται στο 1.2% επί συνόλου 13 ποσοστιαίων μονάδων που είναι η ανάπτυξη της τελευταίας τριετίας. Στη βάση αυτών των οικονομικών διαπιστώσεων, θα πρέπει να στηρίξουμε το Πρόγραμμα και να σταματήσουμε τους λαϊκισμούς.

Αυτό που θα βοηθήσει είναι να συνεισφέρουμε όλοι με σοβαρές ιδέες, στην πορεία της ανάκαμψης και της ανάπτυξης του τόπου μας.

Απόστολος Κρασίτης
Μηχανικός Περιβάλλοντος