Ανάγκη αλληλεγγύης από την Ευρώπη προς την Κύπρο διαμηνύουν Αναστασιάδης και Ολάντ

Την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης από την Ευρώπη προς την Κύπρο τόνισαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Γαλλίας  Φρανσουά Ολάντ,  σε συνάντηση που είχαν το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο (Μέγαρο Ηλυσίων), στο Παρίσι, κατά την οποίαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε πρόσκληση στον Γάλλο ομόλογό του να επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, ο Πρόεδρος Ολάντ μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι η Κύπρος περνά πολύ δύσκολες εποχές, υπογραμμίζοντας  την αλληλεγγύη που «πρέπει να δείξουμε προς την Κύπρο, μια χώρα που περνά ύφεση και έχει προβλήματα ρευστότητας».

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κύπρος πριν από λίγες εβδομάδες», πρόσθεσε.

Ανέφερε πως μίλησαν για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει σε λίγες μέρες, «για τους στόχους μας που είναι η ανάπτυξη, η τραπεζική ένωση, η οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ και η απασχόληση των νέων. Τα ίδια ακριβώς, δηλαδή, που είχα συζητήσει με την κ. Αγκελα Μέρκελ πριν από λίγες μέρες», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Ολάντ είπε ότι «η Κύπρος είναι μια φίλη χώρα και η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της για την επίλυση του Κυπριακού. Βάσει του διεθνούς δικαίου θέλουμε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Κύπρου – Γαλλίας, ο Πρόεδρος Ολάντ είπε ότι «οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαίρετες» και υπενθύμισε πως η γαλλική εταιρεία TOTAL θα συμμετάσχει στη διερεύνηση για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο Ολάντ που του έδωσε την ευκαιρία μέσα από μια εγκάρδια, ιδιαίτερα δημιουργική και παραγωγική συνάντηση, να μοιραστεί μαζί του σκέψεις και προβληματισμούς που αφορούν σωρεία θεμάτων, διμερών και πολυμερών.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μέσα από την κοινή συνεργασία και στήριξη υπάρχουν ελπίδες και προοπτική, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

«Αυτό θα είναι άλλη μια έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης της Γαλλίας προς την Κύπρο. Την ίδια ώρα τον ευχαρίστησα για τις προσπάθειες και τη διαχρονική στήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι μόνο», ανέφερε.

Απευθυνόμενος προς τον Γάλλο ομόλογό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Ευχαριστώ θερμά για την τιμητική για μένα πρόσκληση να είμαι σήμερα μαζί σας, να μοιραστούμε τους προβληματισμούς και τις προοπτικές της κοινής ευρωπαϊκής μας πατρίδας».