Αμύγδαλα και αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους. Μπορεί να μην εμφανίσει συμπτώματα κι έτσι πρέπει να ελέγχεται συστηματικά. Σε βάθος χρόνου, η υπέρταση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες και να προκαλέσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Τα αμύγδαλα είναι μια θρεπτική και ευέλικτη τροφή που μπορεί, αν καταναλώνεται σε τακτική βάση, να αποτελέσει συστατικό μιας υγιεινής διατροφής, προκειμένου να διαχειριστεί κανείς καλύτερα την πίεση του αίματος.

Κάλιο και αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι καλά για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, επειδή περιέχουν κάλιο. Τριάντα γραμμάρια αμύγδαλα περιέχουν 208 χιλιοστόγραμμα καλίου. Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και οι υγιείς ενήλικες θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 4.700 χιλιοστόγραμμα καλίου ανά ημέρα. Για ένα σνακ υψηλό σε κάλιο μπορείτε να τεμαχίσετε αμύγδαλα και να τα βάλετε μέσα σε ένα μπολ με γιαούρτι ή να φτιάξετε ένα μείγμα ξηρών καρπών μαζί με αποξηραμένα φρούτα.

Το βάρος και η αρτηριακή πίεση

Αν είστε υπέρβαροι και έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, η απώλεια του 7% του σωματικού σας βάρους μπορεί να βοηθήσει να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση. Τα άτομα που τρώνε ξηρούς καρπούς, όπως είναι τα αμύγδαλα, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για αύξηση του σωματικού τους βάρους, από εκείνους που αποφεύγουν την κατανάλωση των ξηρών καρπών, σύμφωνα με μια μελέτη του 2007 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity. Σε σύγκριση με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς με κέλυφος, τα αμύγδαλα είναι χαμηλότερα σε θερμίδες και υψηλότερα σε διαιτητικές ίνες, αποτελώντας ένα θρεπτικό συστατικό που δημιουργεί κορεσμό και ως εκ τούτου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, ενώ μειώνει και τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Τα αμύγδαλα παρέχουν 163 θερμίδες ανά 30 γραμμάρια, γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να τα καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες.

Καταναλώστε τα σε μικρές ποσότητες για να πάρετε όλα τα οφέλη, χωρίς τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους, γιατί όσο βοηθούν στην απώλειά του σε μικρές ποσότητες, τόσο επικίνδυνο είναι να οδηγήσουν στην αύξησή του σε μεγάλες ποσότητες.

Τα μονοακόρεστα λίπη και η πίεση του αίματος

Τα καβουρδισμένα αμύγδαλα παρέχουν 9,4 γραμμάρια μονοακόρεστα λίπη και μόνο 1,2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά 30 γραμμάρια. Μια διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, σε σύγκριση με μια δίαιτα υψηλή σε κορεσμένα λίπη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε σε άρθρο του 2006 στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition. Τα αμύγδαλα έχουν περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά ανά 30 γραμμάρια απ’ ό,τι τα καρύδια Βραζιλίας, τα κάσιους, τα καρύδια και τα φιστίκια. Τα μονοακόρεστα λίπη μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, λόγω των επιπτώσεών τους στην βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Αμύγδαλα και νάτριο

Μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος και τα αμύγδαλα δεν περιέχουν νάτριο. Οι υγιείς ενήλικες θα πρέπει να περιορίσουν την ημερήσια πρόσληψη νατρίου σε 2.300 χιλιοστόγραμμα ανά ημέρα και τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή αυτά που βρίσκονται σε κίνδυνο για υψηλή πίεση του αίματος δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 1.500 χιλιοστόγραμμα ανά ημέρα. Για να περιορίσετε την πρόσληψη νατρίου σας, επιλέξτε ανάλατα προϊόντα αμυγδάλου αντί για αλατισμένα αμύγδαλα ή βούτυρο αμυγδάλου. Τα 30 γραμμάρια καβουρδισμένα αλατισμένα αμύγδαλα περιέχουν 186 χιλιοστόγραμμα νατρίου.