Αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές στη Συρία

Σε εξέλιξη είναι στη Συρία η αμφιλεγόμενη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου, η οποία αναμένεται να αναδείξει νικητή τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 19.00 τοπική ώρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 15 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες.

Η ψηφοφορία διεξάγεται μόνο στις περιοχές όπου τον έλεγχο εξακολουθούν να έχουν οι δυνάμεις της κυβέρνησης Άσαντ, ενώ στις περιοχές τις οποίες έχουν καταλάβει αντάρτες δεν θα υπάρχουν εκλογικά κέντρα.

Αντίπαλοι του Σύρου προέδρου είναι δύο σχεδόν άγνωστοι υποψήφιοι, οι οποίοι εγκρίθηκαν από τη Βουλή για να συμμετάσχουν στις εγκλογές.

Η συριακή αντιπολίτευση και δυτικές χώρες καταγγέλλουν πως η εκλογική διαδικασία είναι μία «παρωδία δημοκρατικής εκλογής» σε μια αφανισμένη από τον τριετή πόλεμο χώρα, ο απολογισμός του οποίου ξεπερνά τους 162.000 νεκρούς.

Ο ηγέτης της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης Αχμαντ Τζάμπρα κάλεσε τους Σύρους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, οι σύροι ακτιβιστές καταγγέλλουν «εκλογές αίματος» και οι Ηνωμένες Πολιτείες «απάτη».

Θεωρητικά, πρόκειται για τις πρώτες εκλογές που οργανώνονται στη Συρία εδώ και μισό αιώνα, αφού ο Μπασάρ αλ Ασαντ και πριν από αυτόν ο πατέρας του Χάφεζ αλ Ασαντ διατηρούσαν την εξουσία μέσω δημοψηφισμάτων.