Αμελητέες οι διακυμάνσεις στο ΧΑΚ

Αμελητέες ήταν οι διακυμάνσεις τη Δευτέρα στο κυπριακό Χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,15%, κλείνοντας στις 96,49 μονάδες.

Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις 37,39 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση σε ποσοστό 0,35%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα €29.830,65.

Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες,  μικρά κέρδη κατέγραψαν ο δείκτης της Κύριας Αγοράς σε ποσοστό 0,15% και των Τραπεζών 0,15%.

Απώλειες σημείωσε μόνο ο δείκτης της Εναλλακτικής Αγοράς σε ποσοστό 0,24%. Αμετάβλητοι παρέμειναν οι δείκτες των Επενδυτικών, της Παράλληλης Αγοράς και των Ξενοδοχείων.

Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι τίτλοι της Ελληνικής Τράπεζας με €25.492 (άνοδος 1,96%- τιμή κλεισίματος €0,104), της Δήμητρα Επενδυτικής με €2.250 (αμετάβλητη – τιμή κλεισίματος €0,225), της Louis Plc με €1.455 (πτώση 7,14% – τιμή κλεισίματος €0,13), η Τσιμεντοποιία Βασιλικού Δημόσια Εταιρεία Λτδ  με  €285  ( αμετάβλητη  – τιμή κλεισίματος €0,38) και η Petrolina (Holdings) Public Ltd με €249 (πτώση 1,23% – τιμή κλεισίματος €0,80).

Από τις μετοχές που έτυχαν διαπραγμάτευσης, 2 κινήθηκαν ανοδικά και 2 πτωτικά και 3 παρέμειναν αμετάβλητες. Ο αριθμός των συναλλαγών περιορίστηκε στις 44.

Εξάλλου, το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου σε συνέχεια άλλης ανακοίνωσης του, στις 6 Ιουνίου, ανακοινώνει την απόφαση του να προχωρήσει, με ισχύ από την Τετάρτη, 19 Ιουνίου,  σε μετάταξη των τίτλων των Laiki Capital Public Co Ltd, Primetel  Plc, Εξέλιξη Επενδυτική Δημόσια Λτδ, CPI Holdings Public Ltd, A.L. Prochoice Group Public Ltd, Φιλοκτηματική Δημόσια Λτδ, Unigrowth Investments Public Ltd, στην Αγορά Ειδικής Κατηγορίας.

Όπως αναφέρεται η μετάταξη γίνεται «λόγω του ότι η έκθεση Ελεγκτών επί των οικονομικών καταστάσεων παρουσιάζει έμφαση θέματος, επισύροντας την προσοχή στους παράγοντες που υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιαστικής αβεβαιότητας που ενδέχεται να φανερώνει σημαντική αμφιβολία ως προς την ικανότητα της εταιρείας / συγκροτήματος να συνεχίσει ως δρώσα οικονομική μονάδα/ συνεχιζόμενη δραστηριότητα».

Σημειώνεται ότι «και οι εισηγμένοι Εκδότες L.P. Transbeton Public Ltd, D&M Telemarketing Public Ltd και  Phil Andreou Public Ltd εμπίπτουν επίσης στην πιο πάνω κατηγορία και θα παραμείνουν συνεπώς στην Ειδική Κατηγορία, ως επίσης και ο Εισηγμένος Εκδότης Αδελφοί Πίπης Φάρμ Δημόσια Εταιρεία Λτδ, ο οποίος έκδωσε και δημοσιοποίησε την Ετήσια Οικονομική έκθεση για το έτος 2012 στις 7 Ιουνίου 2013».

Αναφέρεται παράλληλα ότι η εταιρεία CLR Investment Fund Public Ltd επίσης μετατάσσεται στην Αγορά Ειδικής Κατηγορίας λόγω θεμάτων που εγείρονται στην ανεξάρτητη έκθεση Ελεγκτών της εταιρείας για το 2012.

Αντίθετα, μετά από παραστάσεις / θέσεις που υποβλήθηκαν από τους εισηγμένους εκδότες καθώς και από τους ανεξάρτητους ελεγκτές τους το Συμβούλιο ΧΑΚ αποφάσισε να μην προβεί σε μετάταξη στην Αγορά Ειδικής Κατηγορίας των Louis Plc, Δασικές Βιομηχανίες Κύπρου Δημόσια Λτδ, SFS Group Public Company Ltd, Τρίαινα Επενδύσεις Δημόσια Εταιρεία Λτδ και C.C.C. Tourist Enterprises Public Company Ltd.