Αλληλεγγύη: Έκαναν τους δανειολήπτες θηράματα των τραπεζών

Σε ανακοίνωση το Κίνημα Αλληλεγγύη αναφέρεται στα δάνεια και στη κατάσραση  με τους δανιεολήπτες κάνοντας λόγο για θηράματα των τραπεζών.

Δυστυχώς οι φωνές των χιλιάδων δανειοληπτών συμπολιτών μας για τη διαχείριση δανείων τους που κατέστησαν μη εξυπηρετούμενα, είναι φωνές απόγνωσης. Η επικρατούσα σύγχυση, έχει οδηγήσει ακόμη και σε περιπτώσεις όπου δανειολήπτες δεν ξέρουν καν πού να απευθυνθούν και αισθάνονται θηράματα των ιδιωτικών τραπεζών.

Καλούμε τους πολίτες να χρησιμοποιούν όλα τα εναπομείναντα εργαλεία που τους παρέχονται για να προστατεύσουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματά τους:

– Οι Δανειολήπτες θα πρέπει να παραλαμβάνουν τις επιστολές τύπου «Θ», «Ι» και «ΙΑ» και να ανταποκρίνονται θετικά επικοινωνώντας με την τράπεζα, προσπαθώντας να πετύχουν δίκαιες, βιώσιμες και μακροχρόνιες αναδιαρθρώσεις. Πρέπει να παραλαμβάνουν τις πιο πάνω επιστολές, που θα τους αποστέλλονται συστημένες για να γνωρίζουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν.

– Τυχούσα μη παραλαβή δεν ωφελεί καθόλου, μάλιστα και είναι επικίνδυνη γιατί υπάρχει νομικό αμάχητο τεκμήριο που θεωρεί ότι η επιστολή παραλήφθηκε εάν περάσουν λίγες μέρες μετά την ημερομηνία της ειδοποίησης του ταχυδρομείου σχετικά με την συστημένη επιστολή. Τούτο σημαίνει ότι η προθεσμία θα τρέχει και πιθανόν ο πλειστηριασμός να πραγματοποιηθεί εν άγνοια του Δανειολήπτη.

– Η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης είναι στο 80% της αγοραίας αξίας του ακινήτου. Αν ο πλειστηριασμός δεν πετύχει, η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει στην πώληση του ακινήτου για περίοδο 3 μηνών με επιφυλασσόμενη τιμή το 50%. Εάν αποτύχει και ο 2ος πλειστηριασμός, εντός 6 μηνών η τράπεζα θα μπορεί να αγοράσει στην αγοραία αξία το ακίνητο, η να συνεχίσει τις προσπάθειες πώλησης χωρίς επιφυλασσόμενη τιμή. Η επιλογή της ιδιωτικής εκποίησης ισχύει και για τις υποθέσεις στις οποίες έχουν εκδοθεί ήδη διατάγματα δικαστηρίου για εκποίηση μέσω κτηματολογίου.

– Με την καταχώρηση αίτησης για έκδοση προσωρινού διατάγματος με βάση το άρθρο 32 του περί Δικαστηρίων Νόμου, παρέχεται η δυνατότητα στον Δανειολήπτη με γρήγορη διαδικασία να αναστείλει τον πλειστηριασμό, νοουμένου ότι η αγωγή του εκ πρώτης όψεως είναι βάσιμη, έχει πιθανότητα επιτυχίας και υπάρχει ο κίνδυνος εάν προχωρήσει ο πλειστηριασμός να μην αποδοθεί δικαιοσύνη.

Προτρέπουμε τους δανειολήπτες να συμβουλεύονται όσους εξειδικεύονται σε τέτοια θέματα, για αποφυγή περαιτέρω δυσμενών εξελίξεων σε ότι αφορά τα εν λόγω δάνεια.