ΑΚΕΛ: Επικίνδυνη συζήτηση έχει ανοίξει ο ΠτΔ περί “αποκεντρωμένης” ομοσπονδίας

Επικίνδυνη συζήτηση έχει ανοίξει ο ΠτΔ περί “αποκεντρωμένης” ομοσπονδίας, τόνισε σε δδηλώσεις του ο εκπρο΄σωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Η συζήτηση που έχει ανοίξει, με ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας, για «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία, είναι επικίνδυνη και πιθανόν να ανοίξει τον ασκό ανεξέλεγκτων και άκρως αρνητικών εξελίξεων. Αυτή η συζήτηση, την ώρα μάλιστα που ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις του για το μέλλον των διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως να προκαλέσει τον τορπιλισμό τους και έτσι να οδηγηθούμε στην παγίωση της διχοτόμησης και στα δύο κράτη.

Η συζήτηση για «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία είναι επικίνδυνη, γιατί στέλνει το μήνυμα προς το διεθνή παράγοντα και τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι ειλικρινής σχετικά με τη διακηρυγμένη θέση της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η συζήτηση που άνοιξε ο Πρόεδρος αναιρεί όσα ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και μας φέρνει σε σύγκρουση μαζί του. Θυμίζουμε ότι ο κ. Γκουτέρες ζητά επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Ο κ. Αναστασιάδης ζητά διαπραγμάτευση από αλλού. Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητά διαπραγμάτευση στη βάση του δικού του Πλαισίου και των έξι βασικών θεμάτων για επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας που έχει καθοριστεί, ο Πρόεδρος θέτει ζητήματα που είναι εκτός του Πλαισίου του κ. Γκουτέρες. Ο κ. Γκουτέρες ζητά διαφύλαξη των συγκλίσεων και ο κ. Αναστασιάδης προφανώς τις ανοίγει. Και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν εμείς ανοίγουμε θέματα ή θέτουμε καινούργια ζητήματα νομιμοποιείται και η άλλη πλευρά να το κάνει. Πώς θα συμφωνήσουμε τελικά;

Το θέμα για λεγόμενη «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία ο κ. Αναστασιάδης το έθεσε και επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια. Η σχετική συζήτηση που έγινε υπάρχει στα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου. Τότε τέθηκε το ερώτημα στον κ. Αναστασιάδη, ποιες από τις συμφωνημένες αρμοδιότητες ήθελε να αφαιρεθούν, αλλά ακόμα να δώσει απάντηση. Τούτη τη φορά ελπίζουμε ο κ. Αναστασιάδης να είναι σε θέση να πει, πόσες και ποιες συμφωνημένες αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης -τις οποίες ειρήσθω εν παρόδω ο κ. Αναστασιάδης αύξησε κατά πολύ στη διαπραγμάτευση, είναι έτοιμος να παραχωρήσει στις περιφέρειες;

Ρωτούμε τον κ. Αναστασιάδη: θεωρεί ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα Ηνωμένα Έθνη, και με το κατάλοιπο εξουσίας να πηγαίνει στις περιφέρειες, όπως ο ίδιος έχει συμφωνήσει, είναι συγκεντρωτική ομοσπονδία; Και πόσο ποιο αποκεντρωμένη ομοσπονδία θέλει ο κ. Αναστασιάδης;

Η λεγόμενη «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία δεν επιλύει κανένα από τα προβλήματα που επικαλείται ο Πρόεδρος. Δεν επιλύει τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Δεν επιλύει το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας. Δεν επιλύει το θέμα της λεγόμενης ισότιμης μεταχείρισης Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων και πολλά άλλα.

Διερωτόμαστε επίσης, ο κ. Αναστασιάδης πριν ανοίξει τη συζήτηση για «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία έχει διαβουλευτεί με την ελληνική κυβέρνηση; Το ρωτάμε αυτό γιατί σίγουρα με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου δεν έκανε καμία διαβούλευση.

Κακώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άνοιξε τέτοιο θέμα. Εμφανίζεται ασυνεπής στις διακηρύξεις του και προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με τις προθέσεις του.