Σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου και λειτουργία ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση και σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου, ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ο κ. Νικολάου είπε πως στο Υπουργικό Συμβούλιο κατατέθηκε και εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση και σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου. Πρόκειται για μια καινοτομία στο αστικό δίκαιο, στη δικαιοδοσία του οποίου παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης».

Ο κ. Νικολάου είπε πως «το Δικαστήριο αυτό θα συμβάλει στην ταχεία εκδίκαση των εμπορικών υποθέσεων, οι οποίες καθορίζονται στο σχετικό νομοσχέδιο και αποτελούν υποθέσεις που έχουν διαφορά απαίτησης πέραν των δύο εκ. ευρώ.

Το Δικαστήριο θα συμβάλει επίσης στην επέκταση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τόπου μας κυρίως στα θέματα παροχής υπηρεσιών, καθώς επίσης και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ενισχύοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

Το νομοσχέδιο έχει αποσταλεί στους διάφορους φορείς και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, έγιναν οι διάφορες εισηγήσεις στα πλαίσια της διαβούλευσης και έχουν ληφθεί υπόψη. Στο νομοσχέδιο καθορίζεται η δομή του Εμπορικού Δικαστηρίου, η καθ’ ύλην αρμοδιότητα και η δικαιοδοσία, τα προσόντα που πρέπει να έχουν οι δικαστές για την εκδίκαση αυτών των υποθέσεων και η διαδικασία που θα εφαρμόζεται θα καθοριστεί με διαδικαστικούς κανονισμούς.

Πρόκειται για πρότυπο δικαστηρίου και στοχεύει στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης για κάποιες υποθέσεις μεγάλων απαιτήσεων, συγκεκριμένης δικαιοδοσίας και που συνδέονται κυρίως με τις επενδυτικές προοπτικές ενός κράτους.

Έχουμε μελετήσει το πρότυπο που ακολουθείται στην Αγγλία, Ιρλανδία και έχουμε συνεννοηθεί τόσο με το Ανώτατο Δικαστήριο όσο και με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο για την προώθηση του».

Ερωτηθείς είπε πως θα χρειαστούν «πέντε Δικαστές που θα κατέχουν θέση Προέδρου Επαρχιακού Δικαστηρίου και το Δικαστήριο θα λειτουργήσει σε Λευκωσία και Λεμεσό. Έχουμε μελετήσει τον αριθμό των υποθέσεων που έχουν καταχωρηθεί μέχρι σήμερα και καταχωρούνται κάθε χρόνο, και πιστεύουμε μέσα από τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο Εμπορικό Δικαστήριο θα μπορέσει να υπάρξει η εκδίκαση των υποθέσεων αυτής της φύσεως μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο».

Σε ερώτηση πόσες υποθέσεις αυτής της φύσης καταχωρούνται ανά έτος, ο κ. Υπουργός είπε ότι καταχωρούνται περίπου 300 υποθέσεις.

Επίσης, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στην ανάγκη δημιουργίας μιας ανεξάρτητης Αρχής για αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ενημερώνει ότι έχοντας υψηλά στις προτεραιότητες του την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς, ετοίμασε νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς. Το νομοσχέδιο αφού παρουσιάστηκε στο κοινό και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, αναμορφώθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων φορέων και εστάλη στη Νομική Υπηρεσία, για τον απαραίτητο νομοτεχνικό έλεγχο.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η σύσταση και λειτουργία μιας ανεξάρτητης Αρχής αποτελούμενης από τον Επίτροπο Διαφάνειας και τους δύο Βοηθούς του, η οποία έχει ως κύρια ευθύνη να αναλαμβάνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και ενέργειες για τη διασφάλιση της συνεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας των δράσεων των υπηρεσιών του δημοσίου, του ευρύτερου δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης πράξεων διαφθοράς στα πρότυπα των συστάσεων της GRECO (Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης).

Συγκεκριμένα, η Αρχή, μεταξύ άλλων, θα έχει τις πιο κάτω αρμοδιότητες και εξουσίες:

Θα ορίζεται ως η αρμόδια Αρχή για τον συντονισμό της καταπολέμησης της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας, η οποία πλήττει τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ και θα συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 3 του Κανονισμού αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Σεπτεμβρίου 2013 (ΕΕL248).

Επιπρόσθετα, θα συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς, όργανα και υπηρεσίες της ΕΕ ή άλλων κρατών για την εκπόνηση, ανάληψη, χρήση, υλοποίηση προγραμμάτων – στρατηγικών σχεδίων, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τη λήψη τεχνικής βοήθειας για την καταπολέμηση της διαφοράς και της απάτης.

Περαιτέρω, θα έχει εξουσία να συντονίζει, εποπτεύει και αξιολογεί τις δράσεις των Υπηρεσιών του δημοσίου, ευρύτερου δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα σε θέματα πρόληψης και καταστολής της διαφθοράς. Παράλληλα, θα εκπονεί μελέτες, θα εκδίδει εγκυκλίους προς τις αρμόδιες Αρχές και θα λαμβάνει μέτρα, εντός των αρμοδιοτήτων της, προς διασφάλιση της αποστολής της και θα επεξεργάζεται εγχειρίδια για σκοπούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, θα προχωρεί σε αξιολόγηση των κινδύνων από φαινόμενα διαφθοράς, υποβάλλοντας εισηγήσεις και προτάσεις για καταστολή και περιορισμό τους και θα καθορίζει τους δείκτες αξιολόγησης.

Θα έχει, επίσης, την εξουσία να διερευνά, είτε αυτεπάγγελτα, είτε μετά από καταγγελία είτε μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οποιοδήποτε θέμα το οποίο αφορά πράξεις διαφθοράς ή πράξεις εν δυνάμει διαφθοράς οποιασδήποτε Υπηρεσίας και θα υποβάλλει έκθεση στην αρμόδια Αρχή ή στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Τονίζεται ότι η Αρχή και το προσωπικό της, καθώς και τα πρόσωπα στα οποία ανατίθενται εργασίες από την Αρχή, δεν θα ζητούν, ούτε θα επιδέχονται οδηγίες από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας ή οποιαδήποτε όργανα ή Αρχές που λειτουργούν δυνάμει νόμου, ή οποιαδήποτε άλλα πρόσωπα, κατά την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων τους.