ΑΚΕΛ: Να ληφθούν πρωτοβουλίες για να ακυρωθεί η προσπάθεια της Τουρκίας για λύση δύο κρατών

Να ληφθούν πρωτοβουλίες για να ακυρωθεί η προσπάθεια της Τουρκίας για λύση δύο κρατών, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του το μέλος του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης για το Κυπριακό

«Οι συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη δεν είχαν, δυστυχώς, κάποια θετική εξέλιξη. Η επιμονή της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στην αξίωση για λύση δύο κρατών και κυριαρχικής ισότητας, ως προαπαιτούμενο μάλιστα, δεν αφήνει περιθώρια για τερματισμό του αδιεξόδου.

Σημειώνουμε και υπογραμμίζουμε την ξεκάθαρη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ενάντια στην ιδέα της λύσης δύο κρατών στο Κυπριακό. Ωστόσο, μπροστά στην επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η ίδια η συνέχιση του διαπραγματευτικού αδιεξόδου εγκυμονεί τον κίνδυνο της διολίσθησης στην οριστική διχοτόμηση του νησιού μας.

Το ΑΚΕΛ είχε και έχει τη θέση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αναλάβει αποφασιστικές και ενεργητικές πρωτοβουλίες για να ακυρωθεί η προσπάθεια της Τουρκίας να θέσει τη λύση δύο κρατών επί τάπητος και να προκαλέσει νέα τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου. Πρωτοβουλίες που θα εμποδίσουν τους όποιους τρίτους να μεθοδεύσουν μετακίνηση από τις επιτευχθείσες συγκλίσεις, και μάλιστα σε βασικά θέματα, προς τις τουρκικές αξιώσεις. Πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται από το ΣΑ του ΟΗΕ.

Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι το σκηνικό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την υπόθεση του Κυπριακού και την ίδια την Κύπρο, για τη τύχη της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου που κινδυνεύει από τον εποικισμό. Μόνο η απελευθέρωση και επανένωση στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο εγγυάται το μέλλον και την ασφάλεια της πατρίδας και του λαού μας.»