ΑΚΕΛ: Διακήρυξη για την επέτειο του πραξικοπήματος

Με αφορμή την 39η επέτειο του φασιστικού πραξικοπήματος το ΑΚΕΛ για μια ακόμα φορά καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄, που στάθηκε η απαρχή της σύγχρονης κυπριακής τραγωδίας. Το ΑΚΕΛ τιμά τη μνήμη των αντιστασιακών που έπεσαν μαχόμενοι κατά των πραξικοπηματιών ή δολοφονήθηκαν από την ΕΟΚΑ Β΄. Απευθύνουμε χαιρετισμό τιμής σε όλους τους δημοκρατικούς αντιστασιακούς τονίζοντας ότι η αντίσταση κατά της χούντας, της ΕΟΚΑ Β΄ και του πραξικοπήματος είναι μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας.

Το φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β επεχείρησε την ανατροπή και τη δολοφονία του Μακαρίου και είχε ως αποτέλεσμα τη βάρβαρη εισβολή του τουρκικού Αττίλα. Από τότε έχουν περάσει 39 χρόνια και η Τουρκία εξακολουθεί να έχει υπό τη στρατιωτική της κατοχή το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβάλλοντας με τη βία των όπλων τη διχοτόμηση. Εξακολουθεί να υπάρχει ζήτημα αγνοουμένων, εγκλωβισμένων, προσφύγων και παθόντων. Εξακολουθεί να υπάρχει η ανοικτή πληγή που λέγεται Κυπριακό πρόβλημα. Εξακολουθεί να επικρέμεται πάνω από την Κύπρο η απειλή καινούργιων δεινών και συμφορών. Όλα αυτά δεν θα υπήρχαν αν δεν γινόταν το φασιστικό πραξικόπημα. Ασήκωτες είναι οι ευθύνες όσων προετοίμασαν – πολιτικά και ιδεολογικά – οργάνωσαν και διενήργησαν το πραξικόπημα. Ασήκωτες είναι και οι ευθύνες όσων το χαιρέτησαν και το στήριξαν ηθικά και πολιτικά. Το πέρασμα του χρόνου δεν παραγράφει αυτές τις ευθύνες.

Το Πόρισμα του Φακέλου της Κύπρου είναι ξεκάθαρο, έστω και αν ορισμένοι που έχουν ένοχη συνείδηση, το αμφισβητούν. Το πραξικόπημα ήταν αποτέλεσμα συνομωσίας που εξυφάνθηκε στο ΝΑΤΟ και του οποίου η εκτέλεση ανατάθηκε στην Χούντα των Αθηνών και τη γριβική ΕΟΚΑ Β΄. Κάθε άλλη προσέγγιση συνιστά βιασμό της ιστορικής αλήθειας και στοχεύει στην αποενοχοποίηση των μεγάλων ενόχων της κυπριακής τραγωδίας.

Έχουμε καθήκον να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη και να αντισταθούμε σε εκείνους που εκμεταλλευόμενοι τα δεινά της οικονομικής κρίσης και το τραγικό ατύχημα στο Μαρί προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε το πραξικόπημα και τους ενόχους γι’ αυτό.

Ευχόμαστε στη φετινή τραγική επέτειο του πραξικοπήματος να μην ακούσουμε ξανά και μάλιστα από μέρους των κυβερνώντων τα περί «διατεταγμένης υπηρεσίας» και των «αγνών, πατριωτικών κινήτρων», στη βάση των οποίων κάποιοι εξισώνουν πραξικοπηματίες και αντιστασιακούς.

Με αφορμή την 39η επέτειο του πραξικοπήματος και της εισβολής το ΑΚΕΛ πραγματοποιεί μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση μνήμης, τιμής και αγώνα την Τετάρτη 17 Ιουλίου στο «Σκαλί» Αγλαντζιάς. Το ΑΚΕΛ καλεί το λαό να δώσει μαζικά και δυναμικά το παρών του σ’ αυτή την εκδήλωση για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας, να διατρανώσουμε τη θέληση μας να μην αφήσουμε τίποτε να ξεχαστεί και να συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαίωση της Κύπρου και του λαού μας.
Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ