Γ.Ομήρου: Δεν υπάρχει αισιοδοξία για λύση, εκτιμά ο Πρόεδρος της Βουλής

Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, το περιεχόμενο των τουρκικών προτάσεων και τη συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, δεν μπορεί στη βάση ρεαλιστικής εκτίμησης να διατυπωθεί οποιαδήποτε αισιοδοξία για λύση, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε επιμνημόσυνο λόγο του στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων Κάτω Πάφου.

Σε αυτή τη δύσκολη διεθνή και εθνική συγκυρία επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα, όσος χρόνος και αν χρειαστεί, όσες θυσίες και αν απαιτηθούν, για τη διασφάλιση του ειρηνικού και ελεύθερου μέλλοντος της πατρίδας και ολόκληρου του λαού μας, σημείωσε ο κ. Ομήρου.

Ανέφερε περαιτέρω ότι «δίνουμε ακόμα το μήνυμα σε όσους καιροφυλακτούν να εκμεταλλευθούν την οικονομική κρίση για να επιβάλουν λύση άδικη και ετεροβαρή στο Κυπριακό, ότι ο λαός μας δεν θα συνθηκολογήσει, δεν θα καμφθεί και δεν θα γονατίσει. Αν χρειαστεί, θα επαναλάβει το “όχι” του Απριλίου του 2004».

Θα επιμείνουμε, είπε, αδιαπραγμάτευτα σε λύση δίκαιη και δημοκρατική, στηριγμένη στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε στην αρχή της ομιλίας του αναφορά στα γεγονότα του μαύρου Ιούλη του 1974 και τις τραγικές συνέπειές τους που ο τόπος και ο λαός βιώνει για 39 βασανιστικά χρόνια για να σημειώσει ότι το “Δεν ξεχνώ” είναι το οξυγόνο για τη συντήρηση της ιστορικής μνήμης.

«Και τα ιστορικά διδάγματα που οφείλουμε όλοι να αντλούμε από το χτες της ιστορίας μας είναι η πυξίδα για την πορεία του σήμερα», είπε ενώ τόνισε ότι η απόδοση τιμής σε ήρωες των αγώνων του λαού μας δεν είναι μια τυπική εκπλήρωση χρέους, ούτε μια πράξη υπόμνησης της μαρτυρικής αγωνιστικής πορείας ενός λαού που διερχόμενος διά πυρός και σιδήρου συνεχίζει ακόμα τον αγώνα για τη φυσική και εθνική του επιβίωση, αλλά «μνημόσυνα όπως το σημερινό έχουν ως κύριο στόχο, πέρα από την απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες-μάρτυρες του λαού μας, να χρησιμεύουν για την άντληση διδαγμάτων για τη συνέχιση και καταξίωση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί».

Αναφερόμενος στους τιμώμενους ήρωες, το Στέλιο Σιέπη, αστυνομικό στο εφεδρικό που έπεσε υπερασπιζόμενος το νόμιμο κράτος κατά το πραξικόπημα, το Χριστόδουλο Κεφαλλονίτη που έπεσε κατά την τουρκική εισβολή, αλλά και τον «πρωτομάρτυρα Λάμπρο Σιέπη, πατέρα του Στέλιου, ο οποίος δολοφονήθηκε άνανδρα από Τούρκους στασιαστές κατά τη διάρκεια της τουρκικής ανταρσίας το 1963», ο κ. Ομήρου είπε ότι «σήμερα, 39 χρόνια μετά την προδοσία και το έγκλημα ενάντια στην πατρίδα μας, τα τραγικά αποτελέσματα εξακολουθούν να υπάρχουν, να αποτελούν την καθημερινή δραματική υπόμνηση της εθνικής συμφοράς και να μας υποδεικνύουν το μέγα χρέος για απελευθέρωση της πατρίδας μας».

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τα τραγικά γεγονότα του 1974, σημείωσε στη συνέχεια, η Τουρκία όχι μόνο παρέμεινε αδιάλλακτη, αλλά με μια σειρά ενέργειες έχει κλιμακώσει την προκλητική της στάση. «Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση των τουρκικών στρατευμάτων και η ένταση της μεταφοράς εποίκων από την Τουρκία, με προφανή στόχο τη δημογραφική αλλοίωση των πληθυσμιακών δεδομένων της Κύπρου, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τους τελικούς στόχους της Τουρκίας», είπε και τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Σταθερός και μόνιμος στόχος της Τουρκίας είναι η νομιμοποίηση της κατοχής».