ΑΚΕΛ:Αντίθετη με την Εθνική στρατηγική κατά των εξαρτήσεων, η στάση των Κυβερνώντων

Σε δήλωσή του, για τη χρήση ναρκωτικών από μαθητές και το ρόλο της Εκπαίδευσης, ο  επικεφαλής του γραφείου παιδείας του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης,  τόνισε ότι η  στάση των κυβερνώντων, είναι αντίθετη με την Εθνική Στρατηγική για καταπολέμηση των εξαρτήσεων.

«Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος της χρήσης ναρκωτικών από μαθητές είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Τα νέα στοιχεία που έδωσε η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) και που δείχνουν αύξηση των μαθητών που απασχόλησαν την ΥΚΑΝ κατά 79% έπρεπε να κινητοποιήσουν όλες τις δομές του κράτους. Ιδιαίτερο ρόλο στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης των ναρκωτικών ανάμεσα στον μαθητικό πληθυσμό έχει να διαδραματίσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα και το Υπουργείο Παιδείας. Είναι παράδοξο να συζητούμε για την ασφάλεια και υγεία στα σχολεία, να συζητούμε (καλώς) για περιφράξεις και θυροτηλέφωνα τη στιγμή που τόσοι μαθητές μας βρίσκονται στα πλοκάμια των ναρκωτικών. Η παιδεία μας έχει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο την πρωτογενή πρόληψη κατά των ναρκωτικών ουσιών, στη δημιουργία δηλαδή πνευματικών, ψυχολογικών και συναισθηματικών αντισωμάτων των νέων μας απέναντι σε κάθε είδους εξάρτηση.

Καταγγέλλουμε σήμερα το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας τα τελευταία χρόνια υποστελεχώνει τη Συντονιστική Επιτροπή Αγωγής Υγείας και Πολιτότητας και ιδιαίτερα έχει μειώσει δραστικά τους λειτουργούς που ασχολούνται με τη στήριξη δράσεων στα σχολεία. Καταγγέλλουμε επίσης τη μείωση των κονδυλίων που παραχωρούνται στα σχολεία για τα σχέδια δράσης κατά των ναρκωτικών.

Το ποσό που υπάρχει στο άρθρο Αντιναρκωτική Αγωγή αξιοποιείται πλέον και για δράσεις που έχουν να κάνουν ευρύτερα με την παραβατικότητα. Η στάση αυτή των κυβερνώντων σε μια περίοδο που εντείνεται το πρόβλημα των ναρκωτικών ανάμεσα στους μαθητές έρχεται σε αντίθεση με την Εθνική Στρατηγική για την καταπολέμηση των εξαρτησιογόνων ουσιών και το ρόλο του Υπουργείου Παιδείας για την υλοποίηση αυτής της Στρατηγικής.

Η περιβόητη συζήτηση για τα σοβαρά ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν τη παιδεία μας καθυστερεί αδικαιολόγητα παρά τις συνεχής εξαγγελίες λόγω της εμπλοκής του διαλόγου στη ΜΕΠΕΥ με ευθύνη των κυβερνώντων. Περιμέναμε ότι μετά τη μεγάλη κρίση του καλοκαιριού σε μικρό χρονικό διάστημα θα έκλειναν στη ΜΕΠΕΥ όλα τα εργασιακά ζητήματα για να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος γύρω από τα μεγάλα ζητήματα της Παιδείας. Ακόμα δυστυχώς είμαστε στη ΜΕΠΕΥ.»