Τι απαντά ο Δ. Πάφου, μετά το σάλο για τη κατεδάφιση σπιτιού 75χρονης

Μετά το σάλο που προκλήθηκε με τη δημοσίευση του βίντεο με την 75χρονη κ. Νίτσα από τη Πάφο η οποία δεν θέλει να εγακαταλείψει το σπίτι της στη τουρκοκυπριακή συνοικία στο κέντρο της Πάφου, και τη θύελλα σχολίων που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην ομάδα «Παγκύπρια Ομάδα Διαμαρτυρίας κατά της αδικίας και της ακρίβειας», η οποία ανήρτησε και το βίντεο, ο Δήμος Πάφου εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση όπου εκφράζει τους λόγους για τους οποίους ζήτησαν από τη κ. Νίτσα να εγκαταλείψει το σπίτι της.

https://www.facebook.com/700713736965804/videos/755569291480248/

Ο χώρος, όπως αναφέρει ο Δήμος Πάφου  πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πλατείας και καταστημάτων. Ο Δήμος Πάφου  κάνει λόγο για ανυπόστατα γεγονότα ενώ δίνει τη δική του εξήγηση απέναντι στα όσα καταγγέλει η 75χρονη.

Δείτε αυτούσια την ανακοίνωση του Δήμου Πάφου:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΦΟΥ ΣΕ ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ Τ/Κ ΥΠΟΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Σε σχέση με σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναφορικά με κατεδάφιση Τ/Κ ιδιοκτησίας υποστατικού στην οδό Βλαδιμήρου Ηρακλέους και προς αποκατάσταση των πραγματικών γεγονότων, ο Δήμος Πάφου ανακοινώνει τα εξής:

1. Η κατεδάφιση δύο υποστατικών, δηλαδή ενός παλιού καταστήματος και μιας ανώγειας οικοδομής επί της εν λόγω οδού, κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλιστεί εύκολη, επαρκής και ασφαλής πρόσβαση στον υπαίθριο χώρο που περικλείεται από κτίρια της Πλατείας Κέννεντυ, της Λεωφόρου Μακαρίου και της οδού Βλαδ. Ηρακλέους. Στον χώρο αυτό προγραμματίζεται να αναπτυχθούν δραστηριότητες αναψυχής (εστίαση, εκδηλώσεις κλπ) και η πρόσβαση για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης είναι εύλογα απαραίτητη.

2. Ακολουθώντας τη νενομισμένη διαδικασία, ο Δήμος ζήτησε γραπτώς τη συγκατάθεση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/Κ Περιουσιών για την κατεδάφιση των δύο αυτών συνεχόμενων-εφαπτόμενων παλιών οικοδομών, δηλαδή του πρώην καταστήματος και της ανώγειας οικοδομής στην οποία διαμένει η εκτοπισμένη Ελένη Κουτσίδου.

Για μεν το πρώην κατάστημα δόθηκε άδεια κατεδάφισης χωρίς όρους, ενώ για την ανώγεια οικοδομή τέθηκε ως όρος η συγκατάθεση της διαμένουσας σε αυτήν. Με αυτά τα δεδομένα, ο Δήμος προχώρησε στις 29 Ιανουαρίου 2019 στην κατεδάφιση του πρώην καταστήματος αλλά όχι και της ανώγειας οικοδομής επειδή η κ. Κουτσίδου δεν παρέσχε την συγκατάθεσή της για συναισθηματικούς λόγους. Επισημαίνεται ότι στην κ. Κουτσίδου έγινε πρόταση από τον Δήμο όπως μεταστεγαστεί σε Τ/Κ ιδιοκτησίας κατοικία η οποία βρίσκεται στην ίδια οδό και σε απόσταση μόλις 40 μέτρων από την οικία στην οποία διαμένει και την οποία ο Δήμος Πάφου και η Υπηρεσία Διαχείρισης Τ/Κ Περιουσιών ανακαίνισαν πλήρως για το σκοπό αυτόν.

3. Κατά την κατεδάφιση του πρώην καταστήματος προκλήθηκαν στην ανώγια οικοδομή μικρές ζημιές λόγω του ότι η οικοδομή αυτή είναι δομικά εφαπτόμενη με το παλιό κατάστημα. Οι ισχυρισμοί που διατύπωσε η κ. Κουτσίδου ή/και αποδίδονται σε αυτήν ότι το συνεργείο του Δήμου επιχείρησε να προκαλέσει ζημιές στην οικοδομή με στόχο να πιεστεί να την εγκαταλείψει είναι εντελώς ανυπόστατοι και ενέχουν σκοπιμότητες που ενδεχομένως να συνδέονται με οικονομικά ή/και άλλα συμφέροντα τρίτων στην περιοχή που επηρεάζονται από την προσπάθεια του Δήμου να εξωραΐσει και να αναδείξει χώρους στο εγκαταλελειμμένο για δεκαετίες ιστορικό κέντρο της πόλης προς όφελος των πολιτών.

4. Σύμφωνα με την πάγια πρακτική που ακολουθεί στις περιπτώσεις κατεδαφίσεων επικίνδυνων οικοδομών, ο Δήμος Πάφου θα αναλάβει την αποκατάσταση οποιονδήποτε ζημιών προκλήθηκαν ακούσια κατά την κατεδάφιση στην οικοδομή στην οποία διαμένει η κ. Κουτσίδου.