Αιφνιδιαστικά στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποιεί στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, του πρώην αρχηγού του στρατού που ανέτρεψε πέρσι το καλοκαίρι τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Στην αιφνιδιαστική αυτή επίσκεψη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί με τον Σίσι και αναμένεται ότι θα του εκφράσει την ανησυχία των ΗΠΑ για την καταστολή των διαδηλώσεων και την “τακτική” που ακολουθούν οι αιγυπτιακές αρχές η οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, “διχάζει” την κοινωνία. Θα συναντηθεί επίσης με αξιωματούχους του Αραβικού Συνδέσμου.

Το Σάββατο, αιγυπτιακό δικαστήριο επικύρωσε την θανατική ποινή του ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε και άλλων 183 μελών της οργάνωσης αυτής που έχει χαρακτηριστεί “τρομοκρατική” από το Κάιρο.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Κέρι, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε επίσης ότι πριν από δέκα ημέρες αποδέσμευσε το ποσό των 572 εκατομμυρίων δολαρίων, κατόπιν και της σύμφωνης γνώμης του Κογκρέσου.

Το ποσό αυτό αποτελεί μέρος της αμερικανικής βοήθειας, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, προς την Αίγυπτο η οποία είχε “παγώσει” τον περασμένο Οκτώβριο καθώς οι ΗΠΑ ζητούσαν από τις νέες αρχές να προχωρήσουν σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Κέρι επρόκειτο σήμερα να ξεκινήσει πενταήμερη περιοδεία στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη για “διαβουλεύσεις με τους εταίρους και τους συμμάχους” για τον τρόπο που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Ιράκ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός υπουργός σχεδιάζει να συζητήσει με τις χώρες του Κόλπου την πιθανότητα προβλημάτων στις εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου λόγω της κρίσης.

Μεταξύ άλλων ο Κέρι θα επισκεφθεί εντός της εβδομάδας την Ιορδανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Αναμένεται επίσης ότι σύντομα θα πάει και στο Ιράκ, όπως του έχει ζητήσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, όμως δεν έχει διευκρινιστεί το πότε θα γίνει αυτό.