Αδ. Γεωργιάδης: “Δεν θα υπάρχουν χαράτσια στα γενόσημα”

Δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε «χαράτσι» στα γενόσημα φάρμακα, αλλά ούτε και αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων εξαιτίας της χρήσης τους, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Κατά την επίσκεψή του στο οικοτροφείο ατόμων με αυτισμό, «Άγιος Νικόλαος» και απατώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κρυφό χαράτσι. Για να βγει ασφαλιστική τιμή σε μια δραστική ουσία είναι ο μέσος όρος των τριών φθηνότερων γενοσήμων και αυτό που έχουν μέσο όρο μερίδιο αγοράς τουλάχιστον 4%. Άρα γενοσήμων που υπάρχουν και πουλάνε. Άρα όποιος θέλει να βρει φάρμακο χωρίς να πληρώσει μπορεί να το βρει».

Αναφερόμενος στο θέμα των εισφορών των ασφαλισμένων και της χρήσης γενόσημων φαρμάκων, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξησή τους. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως αύξηση συμμετοχής. Υπάρχει μία προσπάθεια να πιάνουμε τον εθνικό στόχο τού να καταναλώνουμε και εμείς σε ποσοστό τα γενόσημα ανάλογα με των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών. Στην Ελλάδα σήμερα καταναλώνουμε το 20% σε γενόσημα, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 60%. Αυτό γιατί συμβαίνει; Γιατί έχουμε πειστεί ότι τα καλά φάρμακα είναι μόνο αυτά που έχουν μάρκα, τα επώνυμα. Αυτό όμως είναι τελείως λάθος. Με αυτή την νοοτροπία κλέβουμε και την τσέπη μας και τα ταμεία μας».

Όταν οι δημοσιογράφοι του ζήτησαν να σχολιάσει το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και τι προβλέπει για τις ευρωεκλογές, υποστήριξε ότι «πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές. Είμαι απολύτως βέβαιος για αυτό», ενώ χαρακτήρισε το ψηφοδέλτιο ως «πολύ ωραίο».