Ένταση και επεισόδια στης εκδήλωση διαμαρτυρίας του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων

Ένταση, προπηλακισμοί και επεισόδια σημάδεψαν τη σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομική Υπηρεσία και το Προεδρικό Μέγαρο που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων, διεκδικώντας την επίσπευση της διαδικασίας των ερευνών για την κατάρρευση της οικονομίας έτσι ώστε οι ένοχοι να οδηγθούν ενώπιον δικαστηρίων.2

Τα μέλη του Συνδέσμου, υπό το βλέμμα ισχυρής αστυνομικής δύναμης, συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι έξω από τη Νομική Υπηρεσία κρατώντας πανό που έγραψαν «Οι ένοχοι τα επιστρέψουν τα λεφτά», «Ζητούμε δικαίωση», «Στημένο Τραπεζικό Καζίνο…» και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κλέφτες».

Κρατούσαν επίσης ένα πανό πάνω στο οποίο είχε επιταγή η οποία έγραφε: «Εξαπατημένοι Κάτοχοι Αξιογράφων…Μόχθοι μια ζωής..Ακάλυπτη».

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση αντιπροσωπείας του Συνδέσμου, υπό τον Πρόεδρο του Φοίβο Μαυροβουνιώτη, με το Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη στον οποίο επέδωσαν ψήφισμα, διαμαρτυρόμενοι καταφέρθηκαν εναντίον εκπροσώπων ΜΜΕ γιατί δεν επιθυμούσαν κάλυψη και λήψη πλάνων και δηλώσεων.

Διαμαρτυρόμενοι πιάστηκαν στα χέρια με δημοσιογράφους, πέταξαν νερά, πορτοκάλια και μπουκάλια εναντίον των ΜΜΕ τα οποία είχαν καλεστεί από το Σύνδεσμο για να καλύψουν τη μαζική διαμαρτυρία τους, και χρειάστηκε η επέμβαση της ΜΜΑΔ για προστασία των δημοσιογράφων.

Εξερχόμενος της Νομικής Υπηρεσίας και αφού ενημερώθηκε για το συμβάν, ο κ. Μαυροβουνιώτης μιλώντας στα μέλη του είπε: «Λυπούμαι πάρα πολύ διότι κάποιοι χτύπησαν δημοσιογράφους. Οι δημοσιογράφοι είναι εδώ γιατί τους κάλεσα εγώ για να αναδείξουν το θέμα μας. Δεν φταίνε οι δημοσιογράφοι…».

Ένας από τους διαμαρτυρόμενους ανέφερε στον κ. Μαυροβουνιώτη ότι έχει ήδη απολογηθεί στα μέλη των ΜΜΕ για ό,τι συνέβη εκ μέρους όλων.

Στη συνέχεια, η διαμαρτυρία του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων μεταφέρθηκε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου, υπό τον Πρόεδρο του κ. Μαυροβουνιώτη, μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο και συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στον οποίο επέδωσαν ψήφισμα.

Διαδηλωτές απέκοψαν το δρόμο από τον κυκλικό κόμβο του Προεδρικού με κατεύθυνση την πίσω πλευρά του Υπουργείου Εξωτερικών και ακολούθως έκλεισαν την είσοδο που οδηγεί στο English School και το Γυμνάσιο Ακροπόλεως, την ώρα που αναχωρούσαν οι μαθητές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εκ νέου επεισόδια με οδηγούς.

Για την ομαλή αναχώρηση των μαθητών, καθώς και για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας χρειάστηκε η επέμβαση ισχυρής αστυνομικής δύναμης, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μικρο-επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές. Η Αστυνομία περιόρισε τους διαδηλωτές στον κυκλικό κόμβο, αλλά στη συνέχεια οι διαδηλωτές επιχείρησαν να κλείσουν και πάλι το δρόμο, ωστόσο επενέβησαν οι ψυχραιμότεροι και ο δρόμος άνοιξε.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φοίβος Μαυροβουνιώτης σε δηλώσεις του είπε ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας “δεν ακούσαμε τίποτε το ουσιαστικό, ούτε κάτι που να μας ικανοποιεί, απεναντίας ακούσαμε τα ίδια πράγματα, τις δυσκολίες που υπάρχουν για το κράτος και ότι έγινε κάτι στην προσπάθεια να μη χρεοκοπήσει το κράτος. Αυτά τα πράγματα τα ακούσαμε πολλές φορές”.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυροβουνιώτη, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία εκδίκασης υποθέσεων από έξι δικαστές οι οποίοι θα δώσουν προτεραιότητα, όσο γίνεται, στις υποθέσεις αξιογράφων, ενώ προέτρεψε τους κατόχους αξιογράφων να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους στη δικαιοσύνη.

Ο κ. Μαυροβουνιώτης σημείωσε ότι “εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι να κατατεθεί νομοσχέδιο κι αφού περάσει από τη Βουλή να αναμένουμε ότι όταν θα φύγουμε από το μνημόνιο σταδιακά θα αποζημιωθούμε”.

Στη συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, όπως είπε, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους γιατί “εδώ και τρία χρόνια ενώ είχαμε καταθέσει σωρεία ενοχοποιητικών στοιχείων γι` αυτούς που ευθύνονται για το μεγάλο έγκλημα που έγινε με τα αξιόγραφα”, υπάρχει “κωλυσιεργία”, με τον Κώστα Κληρίδη να απαντά, σύμφωνα με τον κ. Μαυροβουνιώτη, ότι “η υπόθεση βρίσκεται στην ερευνητική ομάδα της Αστυνομίας” και ότι σύντομα θα γίνει συνάντηση στο γραφείο του με την ομάδα της Αστυνομίας και το Σύνδεσμο Κατόχων Αξιογράφων.

Όσον αφορά τα μέτρα που θα λάβει ο Σύνδεσμος, είπε ότι θα συγκληθεί συνεδρία του ΔΣ του Συνδέσμου την ερχόμενη βδομάδα και θα κινηθούν προς διάφορες κατευθύνσεις και προς εκείνους που έχουν ευθύνες για όσα έγιναν.

Από πλευράς του ο Αντιπρόεδρος Σταύρος Γιαλλουρίδης έκανε λόγο για “ανήθικο παιχνίδι” που παίχτηκε εις βάρος 17 χιλιάδων πολιτών.

“Δυστυχώς αυτή η κοροϊδία ήταν τεράστια και ήταν διπλό το έγκλημα. Και θα έλεγα μια συμβουλή προς τον Πρόεδρο και προς το κράτος γενικότερα. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης οφείλουν να τα λειτουργήσουν μεταξύ των Ελληνοκυπρίων γιατί δεν τους εμπιστευόμαστε. Δεν εμπιστευόμαστε το κράτος μας και τους καταρρακωμένους θεσμούς. Μας κορόιδεψαν δίπλα. Στήριξαν ξανά το τραπεζικό σύστημα που μας εγκλώβισε και μας καταλήστεψε”, είπε.

Οι κάτοχοι αξιογράφων “θα συνεχίσουμε τον αγώνα και θα πάμε δικαστικώς και όσοι δεν μας στηρίξουν στη Βουλή αυτή τη φορά θα τους καταψηφίσουμε εμείς. Θα έχουν κόστος όσοι για τρία χρόνια μας κορόιδευαν επανειλημμένα. Θα αντιδράσουμε δυναμικά και θα έχουν κι αυτοί πολιτικό και κομματικό κόστος”, ανέφερε.

Ενας εκ των διαμαρτυρόμενων ανέφερε ότι έχουν ζητήσει πολιτική λύση στο θέμα των αξιογράφων και πρόσθεσε ότι τα αξιόγραφα στην Ευρώπη και στην Αμερική είναι απαγορευμένα γιατί είναι τοξικά προϊόντα.

Με το ψήφισμα που επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον καλούν να τηρήσει τόσο τις προεκλογικές όσο και τις μετεκλογικές του δεσμεύσεις για επίλυση του προβλήματος των αξιογράφων, δίνοντας οδηγίες στον Υπουργό Οικονομικών για την ετοιμασία νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή για αποζημίωση των ιδιωτών κατόχων αξιογράφων από το κράτος μετά τη λήξη του μνημονίου.

Ζητούν επίσης υλοποίηση των οδηγιών του Προέδρου της 9 Σεπτεμβρίου 2014 που προνοούν σύμφωνα με το ψήφισμα, μεταξύ άλλων, ότι όλοι οι ιδιώτες κάτοχοι αξιογράφων που αγόρασαν τα αξιόγραφα από την πρωτογενή αγορά θα αποζημιωθούν, συμψηφισμό των αξιογράφων με τα δάνεια που εξασφαλίζονται με ενεχυρίαση αξιογράφων, διασφάλιση των πρώτων 100 χιλιάδων, bail-in του 47,5% του υπόλοιπου ποσού πέραν των 100 χιλιάδων και την παραχώρηση μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στην ονομαστική τους αξία και το υπόλοιπο 52,5% σε κρατικά ομόλογα 5ετούς διάρκειας μετά την έξοδο μας από το μνημόνιο πιθανόν το 2017 με λογικό τόκο 3%.

Μεταξύ των αιτημάτων των κατόχων αξιογράφων, όπως αυτά αναφέρονται στο ψήφισμα που επιδόθηκε στον Πρόεδρο, είναι το κράτος να εγκρίνει και να καταβάλει υπό τύπο αρχικής αποζημίωσης ένα ποσό της τάξης των 50 έως 100 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, τα οποία να διαμοιραστούν -κατά άτομο- στους ιδιώτες κατόχους αξιογράφων ανάλογο με το ποσό των αξιογράφων που κατέχουν, και το ποσό αυτό να αφαιρεθεί από την τελική αποζημίωση που θα δοθεί.

Εξάλλου, σε ψήφισμα που επέδωσαν στη Γενική Εισαγγελία οι κάτοχοι αξιογράφων ζητούν επίσπευση των ερευνών σχετικά με την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος και «να προχωρήσει τάχιστα στην παρουσίαση των ενόχων ενώπιον της δικαιοσύνης και, αφού καταδικαστούν, να δημευθούν οι περιουσίες τους και τα παράνομα κέρδη και τα μπόνους τους να επιστραφούν σ` αυτούς από τους οποίους τα υφάρπαξαν».