Ένα μήλο την ημέρα τον… Πούτιν κάνει πέρα

Εκστρατεία για… να τρώνε περισσότερα μήλα οι Αυστριακοί, με φόντο το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα από την ΕΕ, ξεκίνησε ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας της χώρας.

Η πρωτοβουλία του υπουργού βρήκε ανάμεικτη υποδοχή, έστω κι αν δεν ήταν πρωτοφανής -ανάλογο «κίνημα» σχηματίστηκε και στην Πολωνία, η παραγωγή της οποίας πλήττεται πολύ περισσότερο με τη ρωσική απαγόρευση εισαγωγών.

Ο αυστριακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αντρέ Ρούπρεχτερ ξεκίνησε καμπάνια, με κύριο όχημά του το Twitter, για να αγοράζουν οι Αυστριακοί δύο μήλα αντί για ένα, και να δωρίζουν το δεύτερο σε κάποιον.

Τα μήλα είναι φυσικά ο «κράχτης» της εκστρατείας. Εξυπακούεται πως το μήνυμα είναι η γενικότερη στήριξη της εσωτερικής ζήτησης στην εγχώρια παραγωγή ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες από το κλείσιμο της ρωσικής αγοράς. Ο υπουργός κάλεσε εν γένει τα καταστήματα εστίασης να προτιμούν αυστριακά προϊόντα.

Η υποδοχή που βρήκε η πρωτοβουλία ήταν ανάμεικτη. Αρκετοί την σχολιάζουν θετικά, καθώς συμμερίζονται την ανάγκη στήριξης των αγροτών, ή αναγνωρίζουν την αξία της υγιεινής διατροφής.

Άλλοι όμως έχουν πιο ειρωνική διάθεση, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εκστρατεία: «Είναι λοιπόν πατριωτικό μας καθήκον στον οικονομικό πόλεμο με τη Ρωσία να τρώμε περισσότερα μήλα!» σχολιάζει ένας χρήστης την καμπάνια.

«Κι εάν το Κρεμλίνο βάλει στο στόχαστρο την αυστριακή βιομηχανία; Θα μας καλέσει ο υπουργός Οικονομικών να αγοράζουμε κινητήρες;» αναρωτιέται επί παραδείγματι η εφημερίδα Standard.