Άντρος: Οι ΗΠΑ επιχειρούν να προωθήσουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας κ. Χαράλαμπο Πετρίδη

Πρώτα θέλω να συγχαρώ και δημόσια τον κ. Πετρίδη για την ανάληψη του σημαντικού πόστου του Υπουργού Άμυνας και να του ευχηθώ κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει. Είναι ξεκάθαρο στο δικό μας το μυαλό ότι την Άμυνα πρέπει να τη χτίσουμε, να την οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όχι γιατί θεωρούμε ότι θα λύσουμε το Κυπριακό με τον πόλεμο, αλλά γιατί χρειάζεται να έχουμε επαρκή άμυνα έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιδράσουμε σε περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να προχωρήσει, μέχρις ότου αντιδράσει η διεθνής κοινότητα.

Έχουμε ξεκαθαρίσει στον Υπουργό ότι εμείς όπως διαχρονικά στηρίζαμε τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας θα τα στηρίξουμε και τώρα, πάντα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και διατυπώνοντας βέβαια -εκεί και όπου απαιτείται- τη δική μας διαχρονική άποψη για αποφάσεις και ενέργειες οι οποίες γίνονται και διαφωνούμε.

Είμαι υποχρεωμένος να θέσω και το ζήτημα το οποίο έχει προκύψει με την ανακοίνωση από μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, της επιθυμίας να εκπαιδεύσουν το κυπριακό στρατό. Το θέτω γιατί θεωρούμε ότι δεν πρέπει να κριθεί απομονωμένα. Είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού, ο οποίος προκύπτει από τη διαμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας για την χάραξη στρατηγικής για τα θέματα της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Aνατολικής Μεσογείου.

Είναι ο γνωστός νόμος Ρούμπιο – Μενέντεζ. Εκεί οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκαθαρίζουν ότι ο στόχος τους, η προτεραιότητα τους είναι να απομακρύνουν από την περιοχή τα όποια ρωσικά, κινέζικα και ιρανικά συμφέροντα. Και θα αξιοποιήσουν τρεις χώρες, λένε, για την επίτευξη αυτών των σκοπών. Την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Όταν τα θέσαμε αυτά τα ζητήματα η κυβέρνηση μας είπε ότι είναι μονομερείς αποφάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν έχουν τη δική μας στήριξη και δεν πρόκειται ποτέ να εμπλακούμε σε μια τέτοια προσπάθεια. Διατυπώνουμε λοιπόν ότι σιγά – σιγά όλα αυτά εφαρμόζονται.

Θέλω να πω το εξής. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν την καλή πρόθεση να έρθουν εδώ στην περιοχή και να μας βοηθήσουν πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά, στον τομέα του τουρισμού αντικαθιστώντας όλες αυτές τις εισροές που έχουμε σήμερα από ρωσικά κεφάλαια, κινέζικα, Ρώσους τουρίστες, Κινέζους, στηρίζοντας μας πολιτικά ενάντια στην Τουρκία η οποία είναι και προκλητική και επιθετική έναντι της Κύπρου κάποιος θα μπορούσε να πει «εντάξει, ας πιούμε αυτό το ποτήρι, να προσδεθούμε στο άρμα των Ηνωμένων Πολιτειών με κάποια συγκεκριμένα ανταλλάγματα προς όφελος της Κύπρου και του κυπριακού λαού».

Δυστυχώς, ούτε στον τομέα της οικονομίας, ούτε στον τομέα του τουρισμού, αλλά πολύ περισσότερο στον πολιτικό τομέα δεν έχουν δείξει προθέσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες να μας στηρίξουν έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Αντιθέτως, οι τελευταίες δηλώσεις και του κ. Πομπέο και της Αμερικανίδας Πρέσβειρας είναι ότι ναι στηρίζουμε την Κύπρο, στηρίζουμε το δίκαιο το οποίο έχει με το μέρος της, αλλά η Τουρκία για μας είναι μια σημαντικότατη σύμμαχος και δεν πρόκειται να προκαλέσουμε τα όποια προβλήματα με την Τουρκία. Μάλιστα ήταν χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Μπορέλ ότι στην τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον κ. Πομπέο, ο κ. Πομπέο έθεσε δύο ζητήματα: την εκτόνωση της κρίσης στη Λιβύη και την προσπάθεια η Τουρκία να διατηρηθεί μακριά από την Ρωσία και την Κίνα.

Σε αντίθεση με αυτά τα οποία έλεγε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι θα στελνόταν ένα πολύ ισχυρό διατλαντικό μήνυμα στην Τουρκία.

Θεωρούμε λοιπόν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν να προωθήσουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα, εμείς δεχόμαστε να παίξουμε το ρόλο της εξυπηρέτησης αυτών των συμφερόντων, δίχως σε καμία περίπτωση να εξυπηρετείται κατά τρόπο ανάλογα το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η παράκληση μου προς την κυβέρνηση, η έκκληση μου, είναι να απαντά με επιχειρήματα σε αυτά τα οποία λέμε, όχι να αφορίζουν γιατί στο τέλος θα φανεί ότι το μόνο πράγμα που ξέρουν είναι να αφορίζουν και να επιχειρούν να διασυνδέουν τον όποιο διαφωνεί μαζί τους με τις οποιεσδήποτε καταστάσεις. Δεν δέχονται την κριτική ούτε για τα ζητήματα τα πολιτικά, ούτε για τα ζητήματα τα οικονομικά, ούτε για τα ζητήματα τα κοινωνικά. Τους ξεκαθαρίζουμε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα σταματήσει να λέει τις απόψεις του. Τεκμηριωμένα, στη βάση επιχειρημάτων και ας μας απαντήσουν με επιχειρήματα.