Πενταράς: Ο ΔΗΣΥ θέλει να πιστεύει ότι η ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου είναι εθνική υπόθεση και πρέπει να αντιμετωπίζεται με ομοψυχία από όλες τις πολιτικές δυνάμεις

Δήλωση Αντιστράτηγου ε.α. κ. Αντρέα Πενταρά, Συμβούλου Δημοκρατικού Συναγερμού σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας για συμμετοχή της Κύπρου στο Διεθνές Πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των ΗΠΑ

Αναφορικά με επιφυλάξεις που διατύπωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σχετικά με τη συμμετοχή της Κύπρου στο Διεθνές Πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των ΗΠΑ, έχουμε να πούμε τα παρακάτω.

Το πρόγραμμα αφορά εκπαίδευση στελεχών της ΕΦ σε στρατιωτικά σχολεία των ΗΠΑ όπως στη Σχολή Πολέμου, στο Κολέγιο Άμυνας, στις Σχολές των Όπλων (πεζικού, πυροβολικού, τεθωρακισμένων κτλ) καθώς και σε διάφορα άλλα ειδικά σχολεία.

Με την εκπαίδευση αυτή τα στελέχη της ΕΦ θα αποκτήσουν νέες γνώσεις και εμπειρίες που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ΕΦ και κατά συνέπεια στην ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας. Με κανένα τρόπο δεν περιλαμβάνει το πρόγραμμα, συμμετοχή της ΕΦ σε στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ. Αυτό άλλωστε, απαιτεί έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι από το 1995 μέχρι και σήμερα εκατοντάδες στελέχη της ΕΦ εκπαιδεύτηκαν σε στρατιωτικά σχολεία της Ρωσίας στα πλαίσια εκπαίδευσης στα οπλικά συστήματα που η Κυπριακή Δημοκρατία προμηθεύτηκε από τη Ρωσία. Τότε δεν υπήρξε καμία αντίδραση από το ΑΚΕΛ.

Το ίδιο συνέβη και με τη Γαλλία σε σχολεία της οποίας και ιδιαίτερα στη Σχολή Πολέμου φοίτησαν αρκετοί αξιωματικοί της ΕΦ.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θέλει να πιστεύει ότι η ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου και η αποτρεπτική ικανότητα που πρέπει να οικοδομήσει απέναντι στις τουρκικές απειλές, είναι εθνική υπόθεση και πρέπει να αντιμετωπίζεται με ομοψυχία από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.