Άμεση αποκατάσταση των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης αποκατάστασης της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας ότι αυτό το μέτρο όπως και άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχει προτείνει μπορούν να δώσουν μια πρόσθετη ώθηση στις διαπραγματεύσεις.

Στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «50 χρόνια UNFICYP: Με εκτίμηση», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι όραμά του είναι, στο όχι απώτερο μέλλον, οι διαπραγματεύσεις να αποδώσουν καρπούς και να επιτευχθεί μια διευθέτηση, πραγματώνοντας τις προσδοκίες όλων των Κυπρίων να συμβιώνουν ειρηνικά σε μια ευρωπαϊκή χώρα, απολαμβάνοντας πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών τους.

“Η άμεση αποκατάσταση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της κάτω από τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, όπως προνοείται σε αριθμό ψηφισμάτων της Ηνωμένων Εθνών, όπως και άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχω προτείνει, θα δώσουν ώθηση προς αυτήν την κατεύθυνση και θα αποτελέσουν έναν άνευ προηγουμένου παράγοντα αλλαγής των δεδομένων”, τόνισε.

Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι αυτό από μόνο του θα συμβάλει στη δημιουργία ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και θα δώσει μια πρόσθετη ώθηση στις διαπραγματεύσεις, αποκαθιστώντας την ελπίδα, την εμπιστοσύνη και την πίστη του κυπριακού λαού στην προοπτική της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

“Πιστεύω ειλικρινά ότι έχει έλθει η ώρα να δώσουμε στις διαπραγματεύσεις – οι οποίες έχουν πλέον εισέλθει σε μια νέα φάση – τη σημαντική ώθηση που μόνο η εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα μπορούσε να δώσει. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό το γεγονός ότι οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της Καγκελαρίου Μέρκελ, την οποία επισκέφθηκα πρόσφατα, και η Κυβέρνηση Ομπάμα χαιρέτισαν την εν λόγω πρόταση”, υπογράμμισε. Στο σημείο αυτό, ευχαρίστησε και την Ρωσία και τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την στάση τους.

Εξέφρασε βεβαιότητα ότι “τόσο οι κυανόκρανοι άνδρες και γυναίκες, καθώς και οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ όλων των επίπεδων, θα καλωσορίσουν την υλοποίηση του Ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας που κάνει έκκληση για τη «μεταβίβαση των Βαρωσίων στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών» και η UNFICYP θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επεκτείνει τον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας της, προκειμένου να διευκολύνει την αποκατάσταση της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της”.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου προς τα Ηνωμένα Έθνη και τις 32 χώρες που συμμετέχουν με στρατεύματα, καθώς και προς όλες τις χώρες που έχουν υποστηρίξει την UNFICYP μέσω εθελοντικών και αξιόλογων συμμετοχών, για τη συνεχή δέσμευσή τους στην ειρηνευτική αποστολή στην Κύπρο.

Ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να αποτίσουν ενός λεπτού σιγή ως φόρο τιμής στους 184 ειρηνευτές που από το 1964 έχασαν τη ζωή τους ενώ υπηρετούσαν στην Κύπρο.

Όπως σημείωσε, το καλοκαίρι του 1974 οι όροι εντολής της UNFICYP τέθηκαν υπό δοκιμασία, αφού μετά την τουρκική εισβολή και εν μέσω του πολέμου, ειρηνευτές προσπάθησαν να διασφαλίσουν κατά τόπους εκεχειρίες και να βοηθήσουν τον πληγέντα πληθυσμό.

“Πράγματι, πολλοί στρατιώτες της UNFICYP σκοτώθηκαν όταν οι θέσεις τους πλήγηκαν είτε από διασταυρούμενα πυρά είτε υπερασπιζόμενοι από τουρκική επίθεση το Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας, που είναι τώρα τα κεντρικά γραφεία της UNFICYP”, είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι αμέσως μετά την τουρκική εισβολή, η UNFICYP βοήθησε τον Ύπατο Αρμοστή για τους Πρόσφυγες, τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και άλλους διεθνείς οργανισμούς στις προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων και πρόσφεραν βοήθεια στα θύματα της εισβολής, διευκόλυναν τις παραδόσεις φαρμάκων και τροφίμων και εργάστηκαν για τον εντοπισμό αγνοουμένων και την απελευθέρωση των αιχμαλώτων πολέμου.

Όπως είπε, στο πλαίσιο της εφαρμογής της εντολής της για την πρόληψη της επανάληψης των συγκρούσεων, η Δύναμη ανέλαβε, μεταξύ άλλων, την επίβλεψη των 180 χιλιομέτρων που καλύπτει η νεκρή ζώνη μεταξύ των γραμμών κατάπαυσης του πυρός και της δόθηκε επίσης διευρυμένη ανθρωπιστική εντολή για παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης και κατόπιν, ανθρωπιστικής ανακούφισης στους εκτοπισμένους, στους Ελληνοκύπριους και Μαρωνίτες εγκλωβισμένους, και στους Τουρκοκύπριους στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης.

Συνέχισε λέγοντας ότι πιο πρόσφατα, η UNFICYP έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποναρκοθέτηση στη νεκρή ζώνη και στη διευκόλυνση για το άνοιγμα των σημείων διέλευσης.

“Από την ίδρυσή της, η UNFICYP στήριξε τις προσπάθειες στο πλαίσιο της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη «συνεχιζόμενη αναζήτηση μιας ειρηνευτικής διευθέτησης». Αυτός ο πολύπλευρος ρόλος προσωποποιείται στη Λίζα Μπατενχάιμ, η οποία βρίσκεται εδώ μαζί μας σήμερα, υπό την ιδιότητά της ως Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και ως Αναπληρώτρια Ειδική Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τιμητικές πλακέτες στους Πρέσβεις ή εκπροσώπους των 32 χωρών που έχουν συμβάλει με δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό στην UNFICYP από το 1964, καθώς και στην Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Στον σύντομο χαιρετισμό της, η κ. Μπάτεχαϊμ είπε ότι η UNFICYP συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια παρουσίας στην Κύπρο, ως η μεγαλύτερη σε διάρκεια συνεχόμενη ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ.

Η δέσμευση της UNFICYP, συνέχισε, είναι η επίτευξη μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν, και εξέφρασε την προσωπική της εκτίμηση ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

Αφού μίλησε εν συντομία για το έργο της UNFICYP, είπε ότι καθημερινά, καταβάλλει προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων των δύο κοινοτήτων μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πύλη Αμμοχώστου έδωσε στην κ. Μπάτενχαϊμ την ευκαιρία να αναφερθεί και στην “έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για αναζωογόνηση και επανένωση της παλιάς πόλης της Λευκωσίας με τους δημάρχους και τους δήμους να εργάζονται από κοινού” και είπε ότι η UNFICYP είναι έτοιμη να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια. Αυτό είπε, θα ήταν το “καλύτερο μήνυμα για όλους τους Κύπριους για ένα κοινό μέλλον”.

Η κ. Μπάτενχαϊμ εξέφρασε εκ μέρους όλης της UNFICYP διαχρονικά τις ευχαριστίες της προς την Κύπρο για την αναγνώριση του έργου της.