Χριστόφιας: Πρόεδρε, σας καλώ να ανταποκριθείτε στην πρόσκληση – πρόκληση Ακιντζί

Ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, απέστειλε ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπου κάνει λόγο για την κατάσταση στο Κυπριακό και τον καλέι να ανταποκριθεί στην πρόσκληση – πρόκληση Ακιντζί.

Δείτε αυτούσια την  επιστολή:

“Α.Ε. Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας,
κ. Νίκο Αναστασιάδη

Κύριε Πρόεδρε,

Νοουμένου ότι δεν είχα τη δυνατότητα να σας εκφράσω τις απόψεις μου σχετικά με τους χειρισμούς του κυπριακού προβλήματος, αποφάσισα να σας γράψω.

Με διακατέχει αγωνία για την πορεία των εξελίξεων ή και της στασιμότητας στο κυπριακό πρόβλημα. Τον τελευταίο καιρό ο Μουσταφά Ακιντζί, που βρίσκεται σε πολύ πιο δεινή θέση από εσάς, ένεκα της κατοχής, τολμά ακόμα μια φορά με ευθύ τρόπο να τα βάλει με τον Ερντογάν και τον Τσαβούσογλου, υπερασπιζόμενος δημόσια την ομοσπονδία, αλλά και την ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων.

Πιστεύω πως ο κύριος Ακιντζί αδειάζει την πλευρά μας όταν δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι δέχεται το πλαίσιο Γκουντέρες, το οποίο ένα και μοναδικό είναι. Αδειάζει την πλευρά μας όταν την καλεί να δηλώσει επίσης αποδοχή και να το εννοεί και να κληθεί ο Γενικός Γραμματέας να στείλει απεσταλμένο του για να διερευνήσει τις δυνατότητες να επαναρχίσουν συνομιλίες στη βάση του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα.

Από δικής μας πλευράς διαπιστώνω μιαν απροθυμία, η οποία εκφράζεται με διάφορους δικολαβισμούς σε σχέση με το ποιο είναι το πλαίσιο Γκουντέρες, σε σχέση με τις προθέσεις του κυρίου Ακιντζί, που θεωρώ ότι είναι έντιμες, καθώς και σε σχέση με τις προθέσεις της Τουρκίας, που θεωρώ ότι δεν είναι έντιμες. Η άποψή μου είναι πως αν η Τουρκία η οποία ερωτοτροπεί με την Ε.Ε. θέλει όντως να προχωρήσει, θα πρέπει να βάλει νερό στο κρασί της, να αλλάξει ρότα και να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση που σχετίζεται με τα θέματα της κατάργησης του δικαιώματος μονομερούς επέμβασης και των εγγυήσεων όπως τις γνωρίζουμε και να αποδεχθεί σταδιακή αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής.

Η Τουρκία χρειάζεται κίνητρο, κατά τη δική μου προσωπική εκτίμηση. Το κίνητρο έχει σχέση με τους υδρογονάνθρακες, και τη μελλοντική εκμετάλλευσή τους. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι αν η δική μας πλευρά δεν δώσει αυτό το κίνητρο στην Τουρκία οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων δεν πρόκειται να αποδώσουν. Οι υδρογονάνθρακες, που φαίνεται ότι υπάρχουν πληθώρα στην κυπριακή ΑΟΖ, από κίνητρο για λύση του Κυπριακού τείνουν να μετατραπούν σε αντικίνητρο λόγω της σίγουρης αντίδρασης της Τουρκίας. Έστω και αν εσείς νομίζετε πως η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων ερήμην των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας. Το πιο αποτελεσματικό κίνητρο να τηρήσει η Τουρκία θετική στάση για την επίλυση του Κυπριακού αποτελεί η εξαγγελία πρόθεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την επίλυση του Κυπριακού να κατασκευαστεί αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας.

Θέλω να τονίσω ξανά ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την επίλυση του Κυπριακού. Σε ότι αφορά δε στην απαίτηση των Τουρκοκυπρίων, περιλαμβανομένου και του κ. Ακιντζί, να γίνει το θέμα των υδρογονανθράκων αντικείμενο συζήτησης σε ότι αφορά στην κατανομή τους πριν από τη λύση του Κυπριακού, τη θεωρώ παράλογη και εκτός συζήτησης. Εν τω μεταξύ το θέμα «συνεκμετάλλευσης» των υδρογονανθράκων από τις δύο συνιστώσες πολιτείες της ομοσπονδίας είναι ήδη συμφωνημένο μέσα από τις συγκλίσεις στις οποίες καταλήξαμε με τον κ. Ταλάτ.

Κύριε πρόεδρε,

Όταν ο κ. Ακιντζί, τολμά να δηλώνει στον κ. Τσαβούσογλου ότι συζητά μόνο λύση ομοσπονδίας και να απαντά εμμέσως πλην σαφώς στον κ. Ερντογάν και την Τουρκία ότι θα υπερασπιστεί την ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων, και ότι είναι έτοιμος να συζητήσει μαζί σας και να αποδεχτεί το πλαίσιο Γκουντέρες, ζητώντας να καταλήξετε σε στρατηγική συμφωνία, δεν υπάρχει κανένα νόημα εσείς να επαμφοτερίζετε και να δίνετε την εντύπωση ότι και πάλιν ροκανίζετε το χρόνο.

Θέλω με έμφαση να σας πω πως αν θέλετε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα πρέπει να πάψετε να παίζετε σε δυο ή και περισσότερα ταμπλό. Εκείνοι που μας παρακολουθούν στο διεθνή χώρο, Ηνωμένα Έθνη, Συμβούλιο Ασφαλείας, Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένουν από εσάς καθαρό λόγο χωρίς περιστροφές. Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς την ερωτοτροπία σας με όλους τους αντιομοσπονδιακούς στην ελληνοκυπριακή πλευρά (τους Συνδέσμους Αγωνιστών της ΕΟΚΑ, τον Αρχιεπίσκοπο, το ΕΛΑΜ, και τους διάφορους του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου που κατά τη δική μου άποψη τάσσονται με παρρησία εναντίον της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας). Αν θέλετε πραγματικά λύση του Κυπριακού και όχι οριστική διχοτόμηση πρέπει να πείτε τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη και να φανείτε συνεπής σε αυτά που η δική μας πλευρά διαχρονικά έχει αποδεχτεί ως βάση λύσης ή και ως λύση του κυπριακού προβλήματος. Τι εννοώ; Λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Εκ περιτροπής προεδρία όπως αυτή έχει συμφωνηθεί εδώ και χρόνια, με πρώτο αποδέκτη της τον πολιτικό σας μέντορα, Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος έδινε όρκους δημόσια για να ψηφιστεί το σχέδιο Ανάν, το οποίο προβλέπει Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με εκ περιτροπής προεδρία.

Ο ενταφιασμός πρωτοβουλιών του Γενικού Γραμματέα που έγινε από εσάς και τον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη στο παρελθόν, δεν μπορεί να επαναληφθεί χωρίς η δική μας πλευρά να πληρώσει σοβαρότατο τίμημα. Και το σοβαρότατο τίμημα το οποίο υπονοώ είναι η οριστική διχοτόμηση και τα δύο κράτη. Εκτός και αν αυτό δεν σας ενοχλεί. Μετά τις δηλώσεις Ακιντζί ότι αποδέχεται το πλαίσιο Γκουντέρες, η μπάλα βρίσκεται στο δικό μας γήπεδο. Θα ανταποκριθούμε πετυχαίνοντας γκολ στην εστία της Τουρκίας ή θα βάλουμε αυτογκόλ; Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν στριμώξουμε αυτή τη φορά την Τουρκία θα πληρώσουμε σοβαρότατο τίμημα, για το οποίο θα είστε υπόλογος κύριε πρόεδρε.

Η κατάσταση στην περιοχή μας είναι εκρηκτική. Θεωρώ ότι η ανάπτυξη σχέσεων με το Ισραήλ πρέπει να γίνεται με φειδώ. Εσείς δυστυχώς παραχωρείτε στο φονέα των Παλαιστινίων, το Ισραήλ δηλαδή, γη και ύδωρ. Η απόλυτη στήριξή σας προς το Ισραήλ ενθαρρύνει την επιθετικότητα του εβραϊκού κράτους, το οποίο εξαπολύει συνεχώς επιθέσεις κατά ενός πολύ καλού μας φίλου – γείτονα, της Συρίας.

Οι διάφοροι υποστηρικτές της πολιτικής σάς κατηγορούν εμάς που θέλουμε λύση του Κυπριακού ότι τάχατες δεχόμαστε a priori, εκ των προτέρων τις θέσεις της Τουρκίας. Αυτό αποτελεί τη χείριστη συκοφαντία και προσπάθεια φίμωσης της αντίθετης άποψης. Η δική μας θέση είναι πεντακάθαρη. Υποστηρίζουμε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, η οποία θα τερματίζει την κατοχή και τις αναχρονιστικές εγγυήσεις καθώς και το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης του οποιουδήποτε κράτους στα εσωτερικά της Κύπρου.

Λέγεται από ορισμένους με θυμό ότι οι Τουρκοκύπριοι θα καταστούν εταίροι με τους Ελληνοκύπριους στη διακυβέρνηση της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι ανιστόρητο γιατί δεν είναι τώρα που έχει καθιερωθεί. Καθιερώθηκε μετά τη χρεοκοπία ενός ένοπλου αγώνα κατά των Άγγλων αποικιστών, και την υπογραφή των συνθηκών Ζυρίχης – Λονδίνου, τις οποίες η δική μας παράταξη ουδέποτε εδέχθη και ευλόγησε. Είναι με αυτές τις συμφωνίες που οι Τουρκοκύπριοι από τότε κατέστησαν εταίροι με τους Ελληνοκύπριους στη διακυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι από τότε που η δική σας παράταξη μετέτρεψε την Τουρκία σε εγγυήτρια δύναμη με δικαίωμα μονομερούς επέμβασης. Ως αποτέλεσμα εκείνων των συμφωνιών κληρονομήσαμε και τις Βρετανικές Βάσεις του θανάτου. Η προσπάθεια των δυνάμεων της δεξιάς να αφαιρέσουν από την τουρκοκυπριακή κοινότητα την ιδιότητα του συνεταίρου οδήγησε όπως πολύ καλά γνωρίζετε, στη δημιουργία της ΕΟΚΑ Β’ και στο ειδεχθές φασιστικό πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β’, που στόχευε από τότε στη διπλή ένωση. Όταν λοιπόν μιλάμε για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, δεν μιλάμε για κάτι που έπεσε από τα σύννεφα. Είναι κάτι το οποίο στοχεύει στην αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη συνδιαχείριση των ζητημάτων της με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Όταν λοιπόν μιλάμε για λύση στο Κυπριακό δεν πρέπει να μιλάμε αφηρημένα για αποκατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία εμείς πετύχαμε μέσω των συγκλίσεων να υπερασπιστούμε στην πράξη. Για αποκατάσταση των τεσσάρων ελευθεριών και εφαρμογή τους στην πράξη, το οποίο εμείς πετύχαμε και τις οποίες δυστυχώς η παράταξη σας και εσείς προσωπικά, για λόγους καθαρής σκοπιμότητας πολεμήσατε. Μιλάμε για συνέπεια στα θέματα της εκ περιτροπής προεδρίας, τα οποία εμείς με τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ βελτιώσαμε ριζικά, αλλά και της αποτελεσματικής συμμετοχής στα ομοσπονδιακά όργανα.

Κύριε πρόεδρε, σας καλώ να ανταποκριθείτε στην πρόσκληση – πρόκληση του κ. Ακιντζί. Τις όποιες απόψεις σας και διορθωτικές κινήσεις μπορείτε να τις διεκδικήσετε στη διάρκεια ενός νέου γύρου συνομιλιών υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα. Είναι γνωστό και αποδεκτό ότι η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα είναι δύσκολη, φτάνει να είναι λειτουργική και βιώσιμη εφόσον οι δυνάμεις που αγαπούν πραγματικά ολόκληρη την πατρίδα μας θα τη στηρίξουν.

Το διακύβευμα δεν είναι οι όποιες προσωπικές φιλοδοξίες κανενός. Είναι η επιβίωση και η ευτυχία των μελλοντικών γενιών. Ιδού η Ρόδος κύριε Πρόεδρε.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Χριστόφιας
Τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Υ.Γ.: Επιφυλάσσω στον εαυτό μου το δικαίωμα δημοσιοποίησης αυτού του κειμένου”.

 

Check Also

Λεμεσός: 39χρονος κόλλησε γυμνές φωτογραφίες της 36χρονης πρώην του σε στάσεις λεωφορείων

Ένας 39χρονος από την Εσθονία φέρεται να ανάρτησε σε στάσεις λεωφορείων, γυμνές φωτογραφίες της πρώην …

Λόγω χιονόπτωσης έκλεισαν οι ακόλουθοι δρόμοι…

Λόγω χιονόπτωσης, έχουν ΚΛΕΙΣΕΙ οι ακόλουθοι δρόμοι: Διαμέρισμα Μόρφου Κακοπετριάς – Καρβουνά, Πεδουλά – Προδρόμου, …