ΑΚΕΛ: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κινηθεί για επανέναρξη των συνομιλιών

Γραπτή Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Μέλους Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ για την δήλωση του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ

“Η δήλωση του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόναθαν Κόεν, ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην ΑΟΖ της και πως οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης, υπογραμμίζουν μια θέση αρχής, η οποία μάλιστα είχε αποτελέσει σύγκλιση ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Ασφαλώς, πέραν των δηλώσεων, η διεθνής κοινότητα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, με στόχο αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές να τερματιστεί το επικίνδυνο και παρατεταμένο αδιέξοδο και να επανεκκινήσει η διαδικασία από εκεί που διακόπηκε στην Ελβετία.

Χωρίς να παραγνωρίζονται οι δυσκολίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρειάζεται άμεσα να ενεργοποιηθεί αντί της παθητικής ενατένισης και να προχωρήσει σε υιοθέτηση -χωρίς όρους και προϋποθέσεις- του πλαισίου που καθόρισε ο ΟΗΕ και ο Γενικός του Γραμματέας, για επίτευξη λύσης δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας.

Η διασυνδεδεμένη συζήτηση όλων των κεφαλαίων του κυπριακού αποτελεί την ενδεδειγμένη διαδικασία για να διεκδικήσουμε λύση που να απελευθερώνει και να επανενώνει. Φωνές για λύση δύο κρατών, για συνομοσπονδία ή για άλλα σχέδια Β ή Γ, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να οριστικοποιήσουν τη διχοτόμηση.”