Φθηνότερο θα είναι φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Φθηνότερο κατά 7 ευρώ περίπου θα είναι φέτος το γιορτινό τραπέζι ,λόγω κυρίως της οριακής μείωσης της τιμής των κρεατικών. Ωστόσο, μειωμένη θα είναι και η καταναλωτική δαπάνη,που αποτυπώνεται στον διαχρονικά μειούμενο τζίρο.

Σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), κατά την περίοδο 14 έως 19 Δεκεμβρίου 2012, φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα κοστίσει 151,56 ευρώ, έναντι 158,93 ευρώ, που κόστιζε πέρυσι, την ίδια ακριβώς περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη τα ίδια ακριβώς προϊόντα.

Η διαφορά αυτή οφείλεται κατά βάση στην πτώση της τιμής του χοιρινού κρέατος κατά 26% σε σχέση με πέρσι,  η τιμή του οποίου φέτος κυμαίνεται στα 3,70 ευρώ το κιλό και στην οριακή μείωση της τιμής του ντόπιου αρνιού, η τιμή του οποίου αγγίζει κατά μέσο όρο τα 7 ευρώ το κιλό. Μικρή αύξηση παρουσιάζει η τιμή της γαλοπούλας(3,85%).

Πτώση παρατηρείται και στις τιμές  των οπωροκηπευτικών προϊόντων, με εξαίρεση τις πατάτες. Οι ντομάτες εμφανίζουν μείωση της τάξης του 26,88%, το λάχανο (-34,78) και το μαρούλι (-15,56%) .

Την ίδια πτωτική πορεία ακολουθούν και οι τιμές των φρούτων. Ωστόσο, ποτά και αναψυκτικά συνεχίζουν να ακολουθούν ανοδική πορεία.