Ανησυχία στην Ευρώπη για τα αυξημένα κρούσματα ρατσιστικής βίας της “Χρυσής Αυγής”

Δημόσια παρέμβαση μέσω της οποίας καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δώσουν τέλος στις ρατσιστικές συμπεριφορές έκανε ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μουΐζνιεκς. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στα κρούσματα ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα από μέλη και βουλευτές της “Χρυσής Αυγής” για τα οποία εξέφρασε την ανησυχία του για μια ακόμη φορά.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, όπου πληθαίνουν τα ακραία κρούσματα βίας κατά μεταναστών και των υποστηρικτών τους, από μέλη και βουλευτές του ακροδεξιού πολιτικού κόμματος της «Χρυσής Αυγής» αναφέρει ο Επίτροπος Μουΐζνιεκς.
Όπως υπογράμμισε «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο εκφοβισμός των δικηγόρων και των οργανώσεων, που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μεταναστών» ενώ αναφέρει ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, παρατηρείται άνοδος των περιστατικών βίας εναντίον εκείνων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, οι οποίοι όλο και συχνότερα αποκαλούνται «προδότες» και χαρακτηρίζονται «άτομα που απειλούν την εθνική ταυτότητα και ασφάλεια».

Αναφερόμενος ειδικά στην κατάσταση στην Ελλάδα, ο Επίτροπος Μουΐζνιεκς υπογραμμίζει ότι οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μεταναστών βρίσκονται σε καθεστώς διαρκούς απειλής, δεχόμενοι επιθέσεις και αντιμετωπίζοντας νομικά εμπόδια στο έργο τους.

Ο Επίτροπος στηλιτεύει ιδιαίτερα τη Γαλλία και το Βέλγιο, για τις νομικές διατάξεις που έχουν θέσει σε ισχύ βάση των οποίων ποινικοποιείται, εμμέσως πλην σαφώς, το έργο των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των μεταναστών