Συνάντηση Ν. Χριστοδουλίδη με τον Πρόεδρο της Ελλάδος

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Υποδεχόμενος τον κ. Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος Παυλόπουλος ανέφερε τα εξής: «Συγχαρητήρια θερμά για τα νέα σας καθήκοντα. Καλή επιτυχία και καλή δύναμη. Θέλω να σας επισημάνω ότι η συμπαράσταση της Ελλάδας στην Κύπρο, ιδίως αυτό τον καιρό, απέναντι στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι αμέριστη. Και είναι αμέριστη όχι μόνο λόγω των στενών εθνικών σχέσεων που έχουμε η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά γιατί η Κύπρος είναι Εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι όλες αυτές οι προκλήσεις είναι και προκλήσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι πρέπει να τις βλέπουμε.

Πρέπει να καταστήσουμε σαφές προς τη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι έχει χρέος να σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, άρα και το Δίκαιο της Θάλασσας. Το Δίκαιο της Θάλασσας την δεσμεύει, γιατί ασχέτως του αν έχει προσχωρήσει ή όχι στη Συνθήκη του Montego Bay είναι γνωστό ότι αυτή η συνθήκη είναι δεσμευτική, δεδομένου ότι παράγει πλέον- λόγω του αριθμού των κρατών που έχουν προσχωρήσει – γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που είναι δεσμευτικοί για όλους. Άρα η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι όταν παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζει και υποχρεώσεις που έχει απέναντι και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί οι παραβιάσεις αυτές αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν η Κύπρος είναι πλήρες κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και νομίζω ότι ήταν σαφές αυτό το οποίο συναποφασίσατε με τον κ. Κοτζιά χθες, ότι δηλαδή όλες αυτές οι προκλήσεις θα έρθουν σε όλα τα διεθνή fora και ιδίως στα fora της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και πάλι καλωσορίσατε, καλή δύναμη και τους χαιρετισμούς μου στον κ. Αναστασιάδη».

Από πλευράς του, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε τα ακόλουθα: «Εξοχώτατε κ. Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσω πολύ για τη συνάντηση και να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις ευχαριστίες, όπως και τις ευχαριστίες του συνόλου του κυπριακού λαού για τη συνεχή στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας. Αυτός παραμένει ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος και παρά τις όποιες αρνητικές προσεγγίσεις και συμπεριφορές από πλευράς Τουρκίας, δεν παρασυρόμαστε σε ενέργειες, στις οποίες ενδεχομένως η Τουρκία επιθυμεί να μας οδηγήσει, ούτε αποπροσανατολιζόμαστε από τον κύριό μας στόχο.

Βρίσκομαι στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, πρώτη μου επίσημη επίσκεψη υπό την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είχαμε πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις και συμφωνήσαμε ειδικότερα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου Ελλάδα και Κύπρος είναι κράτη – μέλη. Δύο χώρες οι οποίες είναι πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και γενικότερα στην περιοχή, πρέπει να μεταφέρουμε το μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας την ίδια στιγμή παραβιάζουν δικαιώματα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ήταν αυτό το μήνυμα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός πετυχημένα μετέφεραν στους Ευρωπαίους συνεταίρους τους στην πρόσφατη συνάντηση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Είχαμε πολύ θετική δήλωση από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και είναι σημαντικό το γεγονός ότι πλέον το θέμα βρίσκεται στην Ημερήσια Διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου όπου θα αξιολογηθεί και όλη η συμπεριφορά της Τουρκίας. Επαναλαμβάνω, δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε ενέργειες που ενδεχομένως η Τουρκία θέλει να μας παρασύρει. Με πολλή ηρεμία και σύνεση θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση πραγμάτων και να σας ευχαριστήσω και πάλι για τη διαχρονική στήριξη, τόσο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και στις κοινές προσπάθειες να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις. Προκλήσεις οι οποίες είναι κοινές, και μέσα από συλλογικές δράσεις υπάρχουν και τα περιθώρια για πετυχημένη αντίδραση. Σας ευχαριστώ».

Check Also

Χειροπέδες σε 2 πρόσωπα – Από χρυσαφικά μέχρι και χειροβομβίδα εντόπισαν στο σπίτι τους

Χειροπέδες σε 2 πρόσωπα – Από χρυσαφικά μέχρι και χειροβομβίδα εντόπισαν στο σπίτι τους Εντοπίστηκαν …

Υπ. Υγείας: Διευκρινίσεις για τη μείωση της καραντίνας στενών επαφών

Υπ. Υγείας: Διευκρινίσεις για τη μείωση της καραντίνας στενών επαφών Αναφορικά με την απόφαση του …