Η Αστυνομία βράβευσε πολίτες που βοήθησαν στο έργο της

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Αστυνομία Κύπρου, διοργάνωσαν τελετή  αφιερωμένη στους πολίτες που συνέβαλαν με διάφορους τρόπους στο έργο της.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, βραβεύθηκαν 42 πολίτες που συνέδραμαν καθοριστικά σε περιπτώσεις που αφορούσαν διάσωση ζωής, κατάσβεση πυρκαγιάς, εξιχνίαση σοβαρών εγκλημάτων, καθώς και παράδοση ευρεθέντων χρηματικών ποσών.

Στην τελετή παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή βράβευσης 42 πολιτών που βοήθησαν στο έργο της Αστυνομίας κατά το 2017, ο κ. Νικολάου δήλωσε ότι «χωρίς κανένα προσωπικό όφελος, οι συμπολίτες μας, οι οποίοι βραβεύονται σήμερα, μας έδωσαν μαθήματα προσφοράς και αποτελούν υπόδειγμα για την προαγωγή των αξιών της εντιμότητας, του εθελοντισμού και της δικαιοσύνης στον τόπο μας».

«Είτε μέσω της διάσωσης συνανθρώπων μας που βρίσκονταν σε κίνδυνο, είτε βοηθώντας στην ανεύρεση ελλειπόντων προσώπων, είτε μέσω της παροχής καθοριστικών πληροφοριών για την εξιχνίαση εγκλημάτων, ή και απλώς της παράδοσης ενός πορτοφολιού που βρήκαν στην Αστυνομία, μάς δίδαξαν τί σημαίνει στην πράξη το να ενδιαφέρεσαι και να προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενους προς τους βραβευθέντες, ο κ. Νικολάου τους είπε ότι «η βράβευσή σας αποτελεί μια ηθική αμοιβή και για τον κάθε έντιμο πολίτη αλλά, ταυτόχρονα, είναι και έκφραση της ικανοποίησης εκ μέρους της Πολιτείας για τη συνεισφορά σας στη ζωή του τόπου».

«Σας συγχαίρω εκ μέρους της Πολιτείας γιατί αποτελείτε φωτεινά παραδείγματα και υποδείγματα συνανθρώπων μας για τη συνέχιση της εντιμότητας, της αλληλεγγύης, και της δικαιοσύνης. Κάθε έκφραση εθελοντισμού προς όφελος της ασφάλειας των πολιτών, αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα στο έργο της πολιτείας και ιδιαίτερα της αστυνομίας», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Τόνισε ότι «η συμφιλίωση της Αστυνομίας με τον πολίτη είναι ουσιαστικό στοιχείο για αύξηση του αισθήματος της ασφάλειας. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση», σημείωσε, «έχει προωθήσει και στηρίξει μια σειρά από δράσεις και μέτρα, τα οποία έχουν ενισχύσει και συνεχίζουν να ενδυναμώνουν το αίσθημα της ασφάλειας και της ποιότητας της ζωής, όπως είναι η ανάπτυξη της στενής συνεργασίας, και η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης των πολιτών με την Αστυνομία, μέσα από την εφαρμογή του νέου μοντέλου Κοινοτικής Αστυνόμευσης, το οποίο μόνο θετικά αποτελέσματα μας έχει επιφέρει».

Στο χαιρετισμό του ο Αρχηγός Αστυνομίας εξέφρασε τον απέραντο σεβασμό και την απεριόριστη εκτίμησή του προς τους τιμώμενους ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσά μας που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα πλαίσια και την κρίσιμη στιγμή, τολμούν να δράσουν και να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στον συνάνθρωπό τους. Με τις πρωτοβουλίες και τις πράξεις τους επιτυγχάνουν να ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους, να διακριθούν, να δώσουν τη ψυχή τους και να εκφράσουν, να εκδηλώσουν τον ανθρωπισμό τους.

Ο άνθρωπος που εμφορείται από τις αξίες του ανθρωπισμού δεν κλείνεται στον μικρόκοσμο του ατομικισμού, δεν αδιαφορεί, αλλά ανοίγεται προς το συνάνθρωπο του, επικοινωνεί, προσφέρει εθελοντικά, προσφέρει και προσφέρεται και εν τέλει βιώνει την καθαρή συνείδηση και την ψυχική ανάταση. Δεν περιμένει οποιαδήποτε ανταλλάγματα ή ανταπόδοση, αλλά ενεργεί πιο πάνω από τον εαυτό του, βάζει στο περιθώριο το ατομικό συμφέρον, απαλλάσσεται από το εγώ, και περνά στο συλλογικό εμείς. Σε αυτό το «εμείς» του Μακρυγιάννη, σε αυτό το «εμείς» που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο μας και να τον κάνει καλύτερο».