Πρόπολη: Το φυσικό αντιβιοτικό και τα οφέλη του στην υγεία

Πρόπολη: Το φυσικό αντιβιοτικό και τα οφέλη του στην υγεία

Η πρόπολη είναι κολλώδης ουσία, που παράγουν οι μέλισσες, η οποία προκύπτει από την συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τους φλοιούς φυτών, και την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες. Η πρόπολη χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να στεγανοποιήσουν και να απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης.

Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως μια φυσική θεραπεία για την επούλωση πληγών και στην αντιμετώπιση ενός μεγάλου πλήθους και εύρους ασθενειών από τον κνησμό και την ακμή μέχρι τη φυματίωση, την οστεοπόρωση, ακόμη και τον καρκίνο.

Πρόσφατα ευρήματα έχουν επιβεβαιώσει τις ισχυρές της ικανότητες ενάντια σε πολλά επιβλαβή παθογόνα καθώς και τα πολλαπλά θεραπευτικά οφέλη της, χάρη στις αποδεδειγμένες αντισηπτικές και αντιβιοτικές δράσεις της σε συνδυασμό με τις ισχυρές αντιφλεγμονώδης και αντιικές ιδιότητες.

1. Φυσικό Αντιβιοτικό:

Η Πρόπολη προσφέρει την ίδια άμεση δράση όπως τα αντιβιοτικά των φαρμακευτικών εταιριών, αλλά χωρίς τοξικές ή άλλες παρενέργειες.

Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά αποτελεί ένα ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα στο σημερινό κόσμο και ένα μεγάλος μέρος αυτής της κατάστασης οφείλεται στην υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών φαρμάκων. Είναι μια σημαντική ανησυχία σε όλο τον κόσμο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι εάν δεν γίνουν μεγάλες αλλαγές σύντομα, ο κόσμος θα μπορούσε να οδηγηθεί σε μια «μετα-αντιβιοτική εποχή» στην οποία οι ασθένειες που μπορούσαν κάποτε να ελεγχθούν από τη σύγχρονη ιατρική, θα αρχίσουν να απειλούν και πάλι τις ζωές των ανθρώπων. Έχει ζητήθει ο περιορισμός της χρήσης των αντιβιοτικών και η αναζήτηση εναλλακτικών, εκτός αν πρόκειται για κάποια δύσκολη περίπτωση ή έκτακτη ανάγκη.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η πρόπολη μπορεί να είναι μία από τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις με ισχυρές αντιβιοτικές ιδιότητες που έχουν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές ενάντια σε πολλούς τύπους βακτηρίων , συμπεριλαμβανομένου του σταφυλόκοκκου. Σύμφωνα με τον βοτανολόγο James Green, «Αυτές οι ιδιότητες αυξάνουν τη φυσική αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, τονώνοντας και ανανεώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Το σάλιο ενεργοποιείται από τις ρητίνες, και καθώς το σάλιο καταπίνεται διανέμει αποτελεσματικά τα αντιμικροβιακά συστατικά της πρόπολης στον λαιμό και τις γειτονικές περιοχές.”

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πρόπολη μπορεί «να χρησιμοποιηθεί στην ανάπτυξη εναλλακτικών προϊόντων για θεραπεία μικροβιακών μολύνσεων.«

2. Ενίσχυση της Στοματικής Υγείας:

Κατά την αρχαιότητα, οι Έλληνες και Ρωμαίοι γιατροί λέγεται ότι χρησιμοποιούσαν την πρόπολη ως απολυμαντικό στόματος, και σύγχρονες επιστημονικές μελέτες σήμερα έχουν δείξει ότι προσφέρει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του στόματος. Λόγω της αντιβακτηριακή, αντιφλεγμονώδης, αντιμυκητιακής, αντιιικής και αναλγητικής της δράσης, είναι ήδη βρεθεί ότι είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας, καθώς και για τη μείωση των κοιλοτήτων και τον περιορισμό βακτηριακής πλάκας. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει μια καλή φυσική εναλλακτική λύση αντί του φθορίου.

Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα παρασκευάσματα με βάση την πρόπολη έχουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών σε διάφορες ειδικότητες της οδοντιατρικής. Χάρη στον πλούτο των φυσικών της συστατικών.» Οι ερευνητές φρόντισαν επίσης να αναφέρουν ότι «προσφέρει πολλά οφέλη, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η χρήση του πολλές φέρει τον κίνδυνο αλλεργίας.»

Έχουν γίνει πολλές επιπλέον μελέτες, κάποιες από τις οποίες έχουν δείξει ότι η πρόπολη μπορεί να είναι σε θέση να αναγεννήσει τον οδοντικό πολφό, τον ιστό των οστών και τον χόνδρο, που θα είχε σημαντική επίδραση όταν πρόκειται για τη βελτίωση της στοματικής υγείας.

3. Ενισχύει το Ανοσοποιητικό Σύστημα:

Το ανοσοποιητικό σύστημα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και της ζωτικότητας του ανθρώπου. Βοηθά στην προστασία του σώματος από ασθένειες και μολύνσεις και είναι ένας καθοριστικός παράγοντας της μακροζωίας και της διαδικασίας της γήρανσης. Ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα κάνει κάποιον πιο επιρρεπή σε ασθένειες, κάποιες από τις οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε πιο σοβαρές ή ακόμα και σε απειλητικές για τη ζωή όπως ο καρκίνος.

Σε ένα “πεσμένο” ανοσοποιητικό σύστημα ξεκινά ο εκφυλισμός των κυττάρων, αλλά μπορεί να είμαστε σε θέση να επιβραδύνουμε τη διαδικασία αυτή εισάγοντας ορισμένες ενώσεις όπως η πρόπολη, που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Η πρόπολη πιστεύεται ότι δρα μέσω της προώθησης της κυτταρικής ανανέωσης, ενώ υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω της ανάπτυξης και της ανανέωσης των κυττάρων, χάρη στα φλαβονοειδή.

4. Μείωση της αρτηριακής πίεσης
Τα εσωτερικά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων χρειάζεται μονοξειδίου του αζώτου για τη σηματοδότηση των λείων μυών που τα περιβάλλουν για να χαλαρώσουν και έτσι να αυξηθεί η ροής του αίματος, είναι μια πολύ σημαντική ουσία για μια υγιή καρδιά. Όταν η βιοδιαθεσιμότητα του μονοξειδίου του αζώτου μειώνεται, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της υψηλής αρτηριακής πίεσης – στην πραγματικότητα, χωρίς αυτό, προκαλείται καρδιακή προσβολή. Επειδή το ένζυμο γνωστό ως TH (υδροξυλάση της τυροσίνης) περιορίζει την ποσότητα του μονοξειδίου του αζώτου που μπορεί να παράγει το σώμα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μείωση αυτού του ενζύμου θα μπορούσε με τη σειρά του να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

5. Αντιμετώπιση των αλλιεργιών
Ενώ οι άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι ή αλλεργικοί σε τσιμπήματα μέλισσας ή / και σε προϊόντα μελισσών θα μπορούσαν να αναπτύξουν μια αντίδραση στην πρόπολη, σε άλλους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των αλλεργιών, ιδιαίτερα για να καταπραύνει τα συμπτώματα των εποχικών αλλεργιών.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η πρόπολη Βραζιλίας αποδεικνύεται ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική στην «ανακούφιση των αλλεργικών συμπτωμάτων της ρινίτιδας μέσω της αναστολής της απελευθέρωσης ισταμίνης.» Οι ερευνητές έδωσαν πρόπολη σε αρουραίους του εργαστηρίου για μια περίοδο δύο εβδομάδων και ανακάλυψαν ότι ήταν σε θέση να αναστείλλουν σημαντικά την απελευθέρωση ισταμίνης από τα μαστοκύτταρα των ζώων. Η ισταμίνη είναι ουσία υπεύθυνη για την πρόκληση του φτερνίσματος. Επίσης είναι αυτή που κάνει τη μύτη να τρέχει και τα μάτια να δακρύζουν. Ενώ τα αντιισταμινικά είναι το κύριο είδος της φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση αλλεργιών που πωλούνται στα φαρμακεία, φαίνεται ότι η πρόπολη μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική, χωρίς όλες αυτές τις ενοχλητικές παρενέργειες.

6. Καταπολεμά τις επιπτώσεις της τροφικής δηλητηρίασης:
Μια μελέτη του 2012 που πραγματοποιήθηκε στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιου του Ιράν, ανέλυσε την αντιμικροβιακή δράση της πρόπολης κατά των μικροβίων που προκαλούν την τροφική δηλητηρίαση, όπως C. jejuni, Staphylococcus aureus και Enterobacter faecalis, τα οποία βλέπουμε συχνά σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πρόπολη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει τις παραδοσιακές θεραπείες για τη μόλυνση, ιδιαίτερα όταν τα αντιβιοτικά δεν έχουν δράση έναντι των μικροοργανισμών. Αν και η ισχύς της πρόπολης μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, τα προστατευτικά οφέλη της παραμένουν σταθερά. Μέρος του λόγου γι ‘αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στο υψηλό επίπεδο των διαφόρων φλαβονοειδών.

7. Απαλλαγείτε από Κονδυλώματα
Εάν είχατε ποτέ ένα, ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να απαλλαγείτε από τα κονδυλώματα, ακόμα και με κάποιο είδος συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ευτυχώς, η εξάλείψη των κονδυλωμάτων είναι ακόμα ένα από τα πολλά οφέλη της πρόπολης. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αυτή η ισχυρή ουσία κατάφερε να θεραπεύσει το 75% των ασθενών, πολύ καλύτερα από το εικονικό φάρμακο ή την εχινάκεια.

8. Καταπολέμηση των λοιμώξεων του αυτιού:
Οι μολύνσεις των αυτιών είναι κοινές κυρίως στα παιδιά, με εκατομμύρια να υποφέρουν από αυτές κάθε χρόνο. Υπάρχουν όμως και αρκετοί ενήλικες που υποφέρουν από μολύνσεις των αυτιών. Οι σοβαρές λοιμώξεις του αυτιού μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε προσωρινή απώλεια ακοής.

Πολλοί γονείς που έχουν παιδιά που υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες επώδυνες μολύνσεις αυτιών έχουν βρει σαν λύση την πρόπολη. Κάτι που το υποστηρίζει και η επιστήμη. Ηχρήση ενός διαλύματος πρόπολης και ψευδάργυρου κατάφερε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο των νέων μολύνσεων του αυτιού, καθώς και την ανάγκη για αντιβιοτικά.

9. Βελτιώνει την υγεία του δέρματος:
Για τη φροντίδα του δέρματος, η αντιιική και αντιμικροβιακή δράση της πρόπολης προσφέρει προσφέρει φανταστικά οφέλη. Είναι ιδιαίτερα ευεργετική για όσους πάσχουν από ακμή καθώς και τα άτομα που ζουν σε μολυσμένο περιβάλλον, κατηγορία που περιλαμβάνει τους περισσότερους ανθρώπους που ζουν στον πλανήτη μας σήμερα.Η πρόπολη δημιουργεί ένα φράγμα, με παρόμοιο τρόπους που το χρησιμοποιούν οι μέλισσες, σε συνδυασμό με τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που θρέφουν το δέρμα. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό να την έχετε δει σαν συστατικό σε πολλά προϊόντα φροντίδας του δέρματος που πωλούνται σε καταστήματα.

Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα της πρόπολης κατά της επιδερματοφυτίας, της γυροειδής αλωπεκίας δέρματος, της ψωρίασης, κάποιων μικροβιακών και χρόνιων εκζεμάτων, της πυώδης δερματίτιδας,των τριχόφυτων και των εγκαυμάτων.

10. Πρόληψη λοιμώξεων του αναπνευστικού:

Μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή (μέθοδος επιστημονικής διερεύνησης στην οποία τόσο ο συμμετέχων όσο και ο ερευνητής δεν γνωρίζουν ούτε εάν ο ασθενής λαμβάνει θεραπεία ούτε το είδος της θεραπείας), ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη ανακάλυψε κάποιες ενδείξεις ότι η πρόπολη, όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C και εχινάκεια, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά.

11. Θεραπεύει τα Στοματικά Έλκη & τον Έρπη:

Η πρόπολη μπορεί να είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση τα στοματικά έλκη, ή του απλού έρπη τύπου 1 και 2, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από Sirinad Musiaek και Yimanee Tragoolpua από το Τμήμα Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Chaing Mai. Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι «περιέργως», οι υψηλές δοσολογίες της πρόπολης απέδωσαν καλύτερα από τα φάρμακα που συνταγογραφούνται συχνά για τον έρπη, εξαλείφοντας τον HSV-1 σε μόλις μία ώρα, και το στέλεχος HSV-2 σε λίγο περισσότερο από έξι ώρες.

Όταν χρησιμοποιείται σαν τοπικό διάλυμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η πρόπολη επιταχύνει την επούλωση του έρπη ενώ παράλληλα μειώνει τον πόνο.

Check Also

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Share Twitter Το μήνυμα του εορτασμού για το 2019 είναι: « Κάνε Ααα! Κάνε κάτι …

Παγκόσμια ημέρα αποχής από το κρέας

Share Twitter Παγκόσμια ημέρα αποχής από το κρέας H 20η Μαρτίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια …