Κυπριακό μνημόνιο: “Μαραθώνιος” χωρίς αποτέλεσμα

Ο βραδινός μαραθώνιος στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης και της τρόικας, δεν κατέληξε σε καμία συμφωνία στα ανοιχτά θέματα.

Πηγές από την κυβέρνηση μιλούν για κρίσιμο κομβικό σημείο. Κάτι που καταδεικνύει και η αναβολή του ταξιδιού του υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν σήμερα το μεσημέρι, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σε «καυτή πατάτα» αναδεικνύονται οι περικοπές. Η κυβέρνηση αρνείται τις οριζόντιες περικοπές και τη μείωση του αφορολόγητου στις 15.000 ευρώ. Αρνείται και τις εξοικονομήσεις του 1.200.000.000 ευρώ που ζητάει η τρόικα, καθώς και την ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών Οργανισμών και το τριετές “πάγωμα” της ΑΤΑ με μειωμένη καταβολή κατά 50% στη συνέχεια. Η αντιπρόταση της κυβέρνησης κάνει λόγο για καταβολή της ΑΤΑ μία φορά το χρόνο και τη μη παραχώρησή της όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.

Μεγάλο «αγκάθι» και η διαφωνία ως προς τα έσοδα του φυσικού αερίου. Να δοθούν στην αποπληρωμή του δανείου εμμένει η τρόικα. Μέρος των εσόδων να ενισχύσουν την ανάπτυξη και τις υποδομές του φυσικού αερίου, αντιτείνει η κυβέρνηση. Ένα ακόμα κομμάτι για τις μελλοντικές γενιές και τρίτο για την αποπληρωμή των δανείων.

Η τρόικα ζητάει επίσης κατάργηση της εισφοράς 4,3% του κράτους για συντάξεις στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και διαγραφή του κρατικού χρέους, που ανέρχεται σε 7,2 δισ ευρώ.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης  επέδωσε επιστολή στην οποία επισημαίνει τις επιπτώσεις που θα προκληθούν σε περίπτωση που δεν υπογραφεί το μνημόνιο. Ιδιαίτερα, τονίζει το πρόβλημα της στάσης πληρωμών. Αναφέρεται επίσης στις ανάγκες της οικονομίας αλλά και των τραπεζών, επισημαίνοντας τη σημασία που έχει η διοχέτευση ρευστού στην αγορά.