Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα μετά το “Όχι” της τρόικα για τα εργασιακά

Με ένα μεγαλοπρεπές “ΟΧΙ” απάντησε χθες η τρόικα, ανήμερα της εθνικής μας επετείου, στα αιτήματα της Δημοκρατικής Αριστεράς, βάζοντας τίτλους τέλους στην διαπραγμάτευση για τα εργασιακά.

 Την Τρίτη διεξάγεται η κρίσιμη ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις. Αναβρασμός επικρατεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων.Μετά τη λήξη της χθεσινοβραδινής  σύσκεψης στο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως η τρόικα αρνείται να κάνει το παραμικρό βήμα υποχώρησης στα τρία βασικά σημεία που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση για τα εργασιακά και αφορούν στη διατήρηση του επιδόματος γάμου στο 10%, στην επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και τον αυξημένο ρόλο της Βουλής για τις αποκρατικοποιήσεις.

Η αρνητική απάντηση της τρόικα παρατείνει το σκηνικό θρίλερ που βιώνει το τελευταίο διάστημα η χώρα, η τύχη της οποίας κρίνεται κυριολεκτικά απο μια κλωστή, με τον Φώτη Κουβέλη να παραμένει σταθερός στη θέση του να καταψηφίσει τα εργασιακά.

Το πρώτο crash test της κυβέρνησης θα έρθει την Τρίτη αφου θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις, με πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και το σύνολο της ΔΗΜΑΡ να αρνούνται κατηγορηματικά να υπερψηφίσουν την σχετική τροπολογία. Μετά και το όχι της τρόικα για αυξημένο ρόλο της βουλής στις αποκρατικοποιήσεις, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη και οι διατάξεις εάν καταφέρουν να περάσουν αναμένεται να έχουν λάβει τις ψήφους μόνο των βουλευτών της Ν.Δ και κάποιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών, αυτό θα ενσωματώνει τελικά τα δημοσιονομικά, τα διρθρωτικά και τα εργασιακά μέτρα και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, καθώς οι καθυστερήσεις των υπουργών να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τα προαπαιτούμενα ανέτρεψε τον αρχικό σχεδιασμό του Μαξίμου για κατάθεση του νομοσχεδίου στα τέλη αυτής της εβδομάδας. Το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και έτσι η ψηφοφορία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε δύο ημέρες, έως την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου.

Αμέσως μετά θα διεξαχθεί η συζήτηση και ψήφιση του προυπολογισμού απο τη Βουλή, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την Κυριακή 11 Νοέμβρη, ώστε στη συνεδρίαση του Eurogroup της 12ης Νοέμβρη να παρθεί η οριστική απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις.

 

 

Check Also

Υπογραφή μνημονίου για κατασκευή 98 οικιστικών μονάδων στο Μάτι

Υπογραφή μνημονίου για κατασκευή 98 οικιστικών μονάδων στο Μάτι Μνημόνιο Συνεργασίας για την υλοποίηση έργων …

Ελλάδα – Κορωνοϊός: 3.739 νέα κρούσματα, 356 διασωληνωμένοι

Ελλάδα – Κορωνοϊός: 3.739 νέα κρούσματα, 356 διασωληνωμένοι Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου …