“Σοκ και δέος” στην Αθήνα από την Τρόικα

“Όχι σε όλα” είπε η Τρόικα στην κυβέρνηση Σαμαρά στο παρά πέντε της συνεδρίασης των “17” του Eurogroup, επιτείνοντας την αβεβαιότητα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας δεν απέρριψαν μόνο τα εργασιακά ζητήματα που μπήκαν στο τραπέζι, όπως ζήτησε η Δημοκρατική Αριστερά και ο Φώτης Κουβέλης, απέρριψαν ακόμη και το έμμεσο αίτημα του ΠΑΣΟΚ να δίνει η Βουλή το τελικό “πράσινο φως” για τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο ‘Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάρισε πως η Τρόικα δεν διαπραγματεύεται κανένα από αυτά τα θέματα (επίδομα γάμου, επέκταση συλλογικών συμβάσεων) και. όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Laimitomos.com, το απαντητικό email που έλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, δεν άφηνε περιθώριο παρερμηνειών:

“Ότι πήρατε, πήρατε”,απάντησαν οι εκπρόσωποι της Τρόικας, παραπέμποντας στο θέμα του “παγώματος” των αποζημιώσεων και στην αύξηση στις 2.000 ευρώ του ποσού για τις αποζημιώσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από χθες το απόγευμα οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης ενημερώθηκαν από τον Γιάννη Στουρνάρα για τις απαντήσεις της Τρόικας. Και πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται στο εσωτερικό των κομμάτων,αφού η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι για την κυβέρνηση Σαμαρά η πλέον καθοριστική για τη “μάχη” που θα δοθεί στη Βουλή.

Τα πρώτα βήματα για το πως θα εξελιχθούν οι ισορροπίες μέσα στην τρικομματική κυβέρνηση θα φανούν την Τρίτη, οπότε και ο κ. Στουρνάρας θα επιχειρήσει να περάσει από τη Βουλή τις διατάξεις για τις αποκρατικοποιήσει “εξπρές” που επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο. Ένα μέρος των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, περίπου 10, έχουν ήδη διαφωνήσει με τα όσα προβλέπονται , ενώ κάθετα αντίθετη είναι η Δημοκρατική Αριστερά.

Αυτό σημαίνει, έπειτα από τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις Στουρνάρα, ότι η συγκεκριμένη διάταξη μπορεί να περάσει μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και ενός τμήματος του ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας όμως έτσι, συνθήκες κοινοβουλευτικής αστάθειας στην πιο κρίσιμη συγκυρία για την κυβέρνηση Σαμαρά.